Diabetes Sund kost og livsstil

Spis en sund morgenmad og undgå diabetes

Forsøg tyder på, at hvis man regelmæssigt springer morgenmaden over, kan det føre til insulinresistens – og dermed øge risikoen for diabetes type II.

“Det er efter al sandsynlighed sundhedsfremmende at spise en sund morgenmad. Ikke nok med, at det gør lettere at holde vægten – det kan også medvirke til, at du undgår at udvikle diabetes”, siger dr. Elizabeth Thomas, der underviser i medicin ved University of Colorado og er hovedforfatter til forsøget.

Overvægtige kvinder, der regelmæssigt springer morgenmaden over, har en øget risiko for at udvikle diabetes type II, advarer forskerne. “Vores forsøg har vist, at akut insulinresistens udvikledes efter blot én dag uden morgenmad”, forklarer Thomas. Insulinresistens er en tilstand, hvor en person har behov for mere insulin til at reducere blodsukkerniveauet til det normale. Hvis man regelmæssigt springer morgenmaden over, kan det føre til kronisk insulinresistens, og det øger risikoen for diabetes type II.

Ni overvægtige eller svært overvægtige ikke-diabetiske kvinder med en gennemsnitsalder på 29 år blev udvalgt til forsøget. Deres insulin- og blodsukkerniveau blev målt to forskellige dage, efter at kvinderne havde spist frokost. På førstedagen havde kvinderne spist morgenmad; på andendagen ikke. Målingerne viste, at uden morgenmad havde de “behov for en øget mængde insulin for at omsætte samme frokostmåltid”.

“Det er et lille, men meget interessant forsøg”, siger dr. Ping Wang, som er direktør for Health Diabetes Center ved University of California, Irvine. “Resultaterne skal bekræftes af større forsøg”.

Forsøget udgør ikke et endegyldigt bevis, men det tyder på, at der er en sammenhæng mellem at springe morgenmaden over og et højere insulinniveau. Trods manglen på afgørende beviser taler lægerne imod enten at springe måltider over eller at spise meget ofte. “Forsøg foretaget i Europa har vist, at et stort måltid midt på dagen er bedre et stort måltid ved aftenstide”, siger dr. Joel Zonszein, professor i klinisk medicin ved Albert Einstein College of Medicine og leder af Clinical Diabetes Center ved Montefiore Medical Center i New York City.

Læs også
Regelmæssige måltider er en vigtig sundhedsfaktor
Morgenmadsprodukter med fuldkorn kan reducere risikoen for hjertesvigt
Når det er farligt at spise et mellemmåltid
Sammenhæng mellem insulinresistens og adfærdssygdomme
Diabetes type II – naturmidler, der støtter dine livsstilsvalg