Diabetes

Diabetes øger risikoen for at dø af en kræftsygdom

Et højt fastende blodsukker og diabetes øger risikoen for flere almindelige former for kræftsygdom. Det viser en sydkoreansk befolkningsundersøgelse offentliggjort i Journal of the American Medical Association.

I undersøgelsen indgik data fra ca. 1,3 mio. koreanere i alderen 30 til 95 år, som blev fulgt over en periode på 10 år. Ca. 20.000 mænd og 6.000 kvinder døde af kræft i løbet af perioden. De personer, der havde det højeste niveau af fastende blodsukker – 7,8 mmol/l eller højere – havde en øget risiko for at dø af alle kræftformer, sammenlignet med dem, der havde de laveste niveauer.

Blandt mændene var der en 29 % forhøjet risiko, blandt kvinderne 23 %. Hos begge køn var sammenhængen mellem diabetes og kræft stærkest for kræft i bugspytkirtelen. Blandt kvinderne var der desuden en stærk kobling til lever- og livmoderhalskræft, mens koblingen blandt mændene var stærkest for kræft i strube, lever, tyktarm og endetarm.

C- og E-vitamin fås fra Natur-Drogeriet A/S. C-vitamin findes i flere varianter, og alle produkter kan købes hos Matas, i helsekostforretninger og online.

Læs også
Diabetes-paradoksetC-vitamin påvirker udviklingen af kræftsygdom
Kosttilskuds betydning for diabetikereE-vitamin påvirker udviklingen af diabetes
Grøn te og kaffe er godt for diabetikere
C-vitamin hæmmer kræft – men hvordan?
Diabetes? Tjek lige din E-vitaminstatus…
Kaffe og akrylamid

Kilde
JAMA, 2005;293:794-202.