B1-vitamin (Thiamin) Diabetes

B1-vitamin kan måske forbedre kredsløbet hos diabetikere

Tilskud af B1-vitamin (thiamin) kan måske fremme kredsløbet hos diabetikere, lyder det fra britiske forskere, efter at forskningsresultater tyder på, at et lavt indhold af dette B-vitamin i kroppen kan være årsagen til en lang række kredsløbsproblemer.

I tidsskriftet Diabetologia skriver forskningsleder Paul Thornalley fra University of Warwick, at blodplasma-koncentrationen af B1-vitamin lå ca. 75 % lavere hos både Type I- og Type II-diabetikere i forhold til ikke-diabetikere.

B1-vitamin kan måske forbedre kredsløbet hos diabetikere“Manglen på B1-vitamin hos kliniske diabetikere kan øge karcellernes skrøbelighed over for de nega­tive virkninger af hyperglykæmi (forhøjet blodsukker) og dermed øge risikoen for at udvikle karkomplikationer”, skriver Thornalley og tilføjer: “Korrigering af det lave plasmaindhold af B1 ved hjælp af tilskud kan måske mindske risikoen for mikrovaskulære komplikationer ved diabetes”.

Beskrivelse af forsøget

Forskningsprojektet, som er finansieret af den britiske velgørende institution Diabetes UK, undersøgte indholdet af B1-vitamin og dets fosforylerede metabolitter, erythrocytter og urin hos 74 diabetes-patienter (26 Type I og 48 Type II) og 20 raske kontrolpersoner.

Thornalley og hans kolleger rapporterer, at B1-vitaminkoncentrationen i blodplasmaet blev reduceret med 76 % hos Type I-patienterne og med 75 % hos Type II-patienterne.

Udlægning af resultaterne

Det er angiveligt første gang, at B1-vitaminmangel er blevet påvist hos diabetikere, og forskerne påpe­ger da også, at formålet med de tidligere forsøg, hvor man har anvendt konventionelle metoder til måling af B1-indholdet i kroppen, var at fastslå aktiviteten i et enzym ved navn transketolase i de røde blodlegemer. Denne målingmetode maskerer en eventuel B1-vitaminmangel, fordi den tager udgangspunkt i, at kroppen har et normalt indhold af vitaminet, når den normale aktivitet i realiteten skyldtes øgede mængder af to proteiner THTR-1 og RFC-1, som medvirker ved transport af B1 ind i de røde blodlegemer. Det øgede indhold af disse proteiner er en direkte reaktion på en mangel på B1 i kroppen.

Den mindskede tilgængelighed af B1-vitamin i karcellerne vil reducere beskyttelsen af cellerne mod virkningen af et højt glukoseniveau og afspejler dermed problemer i endothelialcellerne (endo­the­lialceller udgør den indvendige ‘hinde’ i hele kroppens kredsløb) og en øget risiko for åreforkalk­ning (kronisk betændelse i arterievæggene).

Kommentar til resultaterne

I en kommentar til forsøget siger Matt Hunt fra Diabetes UK, at forsøget potentielt kan give meget spændende resultater, men at der er behov for mere forskning. “Ca. 80 % af diabetikerne dør af kredsløbssygdom, og diabetes er den væsentligste årsag til blind­hed i den arbejdsduelig del af den britiske befolkning”, har BBC citeret Hunt for at sige. “Derfor er der grund til at kigge nærmere på alle former for forskning, der kan hjælpe diabetikerne”.

Læs også
B1-vitamin: Historie og virkning
B1-vitamin kan bremse tidlig nyresygdom hos diabetikere
Anprisninger: B1-vitamin (thiamin)
Kredsløbssygdomme, diabetes og zink
Diabetes? Tjek lige din E-vitaminstatus…
Vitaminer og mineraler kan sænke blodtrykket hos diabetikere
Grøn te og kaffe er godt for diabetikere
Metformin mindsker risikoen for større kredsløbsproblemer

Kilde
High prevalence of low plasma thiamine concentration in diabetes linked to a marker of vascular disease. Diabetologia, doi: 10.1007/s00125-007-0771-4.