B1-vitamin (Thiamin)

Vanddrivende midler skader stofskiftet og optagelsen af B1-vitamin

Undersøgelsen, der omtales i denne artikel, viste, at diuretiske (vanddrivende) midler kan nedsætte stofskiftet (fedt og glukose) og øge udskylningen af B1-vitamin med urinen. B1-vitamin er nødvendigt for energistofskiftet og hjertet. Forfatteren konkluderer, at ældre patienter, der får vanddrivende midler, bør tage et tilskud af B1-vitamin.

B1-vitamin spiller en nøglerolle i nedbrydningen af glukose og fedt til energi, og adskillige undersøgelser har tidligere vist, at kroppens indhold falder ved indtagelse af vanddrivende midler. Når vandet kunstigt drives fra kroppen, kan det også øge udskillelsen af andre næringsstoffer, frem for alt magnesium.

B1-vitamin er måske mest kendt som myggeafskrækkende middel, men som du kan læse her, spiller det også en væsentlig rolle for stofskiftet. Vitaminet fås som specifikt kosttilskud fx fra Natur-Drogeriet A/S, og det indgår i en række multivitamin-/mineralprodukter.

Vanddrivende midler skader stofskiftet og optagelsen af B1-vitamin

Læs også
B1-vitamin: Historie og virkning
Delirium og B1-vitamin til ældre
B1-vitamin til hjernen
Vanddrivende urter
Skjoldbruskkirtlen – symptomer på over- og underfunktion
Tomentosa styrker immunforsvaret og stofskiftet
Næringsmidler og medicin – hvad passer sammen?
Calcium kan nedsætte optagelsen af stofskiftehormon
Stoffer, der kan være farlige for ældre
Bernhard Spur: Mineralstofskiftets ernæringsmæssige betydning

Kilde
Suter PM. Forgotten metabolic side effects of diuretics: Lipids, glucose and vitamin B1 (thiamin) metabolism. Schweiz Rundsch Prax 93(20):857-863, 2004.