Folkesundhed Naturmidler Urter og krydderier

Vanddrivende urter

Der er stigende interesse for de sundhedsfremmende virkninger ved urter og planter – og med god grund. De tilbyder naturlig beskyttelse mod udvikling af visse sygdomme, og de kan måske også medvirke til at behandle sygdommene, bl.a. at sænke blodtrykket hos patienter, hvor det er forhøjet.

En af måderne at sænke blodtrykket på er at tage vanddrivende midler, der øger udskillelsen af urin og mængden af natrium i urinen. Et stigende antal forsøg tyder på, at også traditionelle urtepræparater har en vanddrivende virkning. Formålet med denne metaanalyse var at gennemgå disse undersøgelser og kortlægge, hvilke urteekstrakter der var i stand til at øge vandladningen, og på hvilke områder der mangler forskning.

Vi identificerede en række arter med vanddrivende virkning, hvoraf de mest lovende og mest kendte er

  • fennikel (Foeniculum vulgare)
  • ask (Fraxinus excelsior)
  • hibiscus (Hibiscus sabdariffa)
  • persille (Petroselinum sativum) og
  • padderokke (Equisetum arvense).

Men antallet af forsøg er begrænset, og der bør derfor gennemføres yderligere forsøg for at bekræfte virkningen af de ovennævnte urter.

Kilde
Wright CI, Van Buren L, Kroner Cl, Koning MM. Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. J Ethnopharmacol, 8. oktober 2007;114(1):1-31.