Folkesundhed Naturmidler Urter og krydderier

Vanddrivende urter

Der er stigende interesse for de sundhedsfremmende virkninger ved urter og planter – og med god grund. De tilbyder naturlig beskyttelse mod udvikling af visse sygdomme, og de kan måske også medvirke til at behandle sygdommene, bl.a. at sænke blodtrykket hos patienter, hvor det er forhøjet.

En af måderne at sænke blodtrykket på er at tage vanddrivende midler, der øger udskillelsen af urin og mængden af natrium i urinen. Et stigende antal forsøg tyder på, at også traditionelle urter har en vanddrivende virkning. Formålet med denne metaanalyse var at gennemgå disse undersøgelser og kortlægge, hvilke urteekstrakter der var i stand til at øge vandladningen, og på hvilke områder der mangler forskning.

Vanddrivende urter: PadderokkeVi identificerede en række urter med vanddrivende virkning, hvoraf de mest lovende og mest kendte er

  • fennikel (Foeniculum vulgare)
  • ask (Fraxinus excelsior)
  • hibiscus (Hibiscus sabdariffa)
  • persille (Petroselinum sativum) og
  • padderokke (Equisetum arvense).

Men antallet af forsøg er begrænset, og der bør derfor gennemføres yderligere forsøg for at bekræfte virkningen af de ovennævnte urter.

Vanddrivende urter: HibiscusLæs også
Fantastiske fennikel
Fennikel: Dejlig til madlavning og nyttig i husapoteket
Ask mod gigtlidelser
Hibiscus kan sænke blodtrykket
Hibiscus mod nyresten
Padderokke – lille plante, stor virkning
Gyldenris: Te med vanddrivende effekt
Vanddrivende midler skader stofskiftet og optagelsen af B1-vitamin
Urte-pensil – aktive stoffer og deres virkemekanismer

Kilde
Wright CI, Van Buren L, Kroner Cl, Koning MM. Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. J Ethnopharmacol, 8. oktober 2007;114(1):1-31.