Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Naturmidler

Boragoolie kan hjælpe børn med leddegigt

I USA lider tusindvis af børn – helt ned til 6 måneder gamle – af leddegigt, en sygdom, der kan give permanente handicaps. Men ny forskning viser, at netop denne lidelse reagerer positivt på behandling med boragoolie med gammalinolsyre (GLA). Deborah Rothman, MD, PhD, iagttog en forbedring hos de patienter, som modtog GLA-behandling, i forbindelse med en undersøgelse, som hun foretog på Shriners Hospital for Children i Springfield, Massachusetts.

Hvad er GLA?

Boragoolie er godt for børn med leddegigtGLA er en essentiel fedtsyre, som findes i olie udvundet af boragokerner. I midten af 1990’erne fandt forskere ved University of Pennsylvania og University of Michigan i et dobbelt-blind, placebo-kontrolleret forsøg frem til, at voksne leddegigtpatienter, som fik boragoolie-tilskud i form af kapsler, havde færre smerter, mindre morgenstivhed, færre ledproblemer og færre hævelser. Dr. Rothmanns undersøgelse bekræfter, at disse resultater også kan iagttages hos børn.

Leddegigt er den mest almindelige bindevævssygdom hos børn. American College of Rheumatology vurderer, at 50.000 amerikanske børn lider af sygdommen. I alvorlige tilfælde fører det til vægttab, reduceret vækst og manglende psykologisk udvikling. I den lettere afdeling er følgerne morgenstivhed, nattesmerter og afhængighed af NSAID-produkter.

Hvilke andre behandlingsmuligheder er der?

NSAID omfatter bl.a. aspirin, ibuprofen og naproxen. Disse lægemidler stiller smerterne, men giver bivirkninger hos 10-50 % af de patienter, der bruger dem i længere tid. Bivirkningerne omfatter mavesmerter, diarré, oppustethed, sure opstød og maveproblemer. 15 % af de patienter, der får NSAID i længere tid ad gangen, udvikler mavesår. Dyreforsøg viser, at GLA kan modvirke mavesår ved at beskytte mavevæggen mod mavesyre. Iagttagelser tyder på, at patienterne kan reducere deres NSAID-afhængighed ved at inkludere GLA i den samlede behandling.

GLA kan fås som håndkøbsmedicin i form af olie og kapsler. Der findes mange GLA-kilder, men boragoolie indeholder den højeste koncentration (ca. 23 %) af de produkter, der findes på markedet – og dermed kan patienterne tage færre kapsler for at opnå den nødvendige dosis.

Læs også
GLA mod leddegigt
Boragoolie: En superkilde til GLA
Boragoolie – effektiv mod leddegigt
Boragoolie – hvordan virker det?
Professor slår alarm over ibuprofen
Acetylsalicylsyre bør ikke anvendes til børn
Brændenælde gør betændelseshæmmende medicin mere effektiv
Løvetand er godt mod gigt
Muno Colostrum og gigtsygdomme

Kilde
American College of Rheumatology
Annals of Rheumatoid Disease, bd 47,1988