Folkesundhed Naturmidler

Artiskokker kan sænke kolesteroltallet

Et kosttilskud indeholdende et ekstrakt af blade af den runde artiskokplante kan sænke kolesterolindholdet i blodet hos i øvrigt sunde og raske personer med et let forhøjet kolesteroltal. Det hævder forskere ved University of Reading i Storbritannien.

75 frivillige forsøgspersoner fik fire kapsler indeholdende 1.280 mg artiskokbladekstrakt eller tilsvarende placebo om dagen i en periode på 12 uger. Hos de personer, der fik artiskokbladekstraktet, kunne forskerne iagttage en beskeden, men dog tæt på statistisk signifikant mindskelse af det samlede plasmaindhold af kolesterol ved forsøgsperiodens afslutning.

Det samlede plasmaindhold af kolesterol faldt hos deltagerne i den gruppe, der fik ekstrakt, med gennemsnitligt 4,2% og blev forøget i kontrolgruppen med gennemsnitligt 1,9%. Der var ingen signifikante forskelle mellem grupperne ved måling af plasmaindholdet af LDL-kolesterol, HD L-kolesterol eller triglycerider.

Leder af forsøget dr. Rafe Bundy: “Hvis man mindsker kolesterolindholdet i blodet, kan man reducere risikoen for at udvikle hjerte-/karsygdomme. Vi satte os for at undersøge, om artiskokbladekstrakt kan have en sundhedsfremmende indvirkning på i øvrigt raske personer, som har et øget kolesterolspejl, men endnu ikke er på et stadie, hvor de har brug for konventionel medicinsk behandling. Artiskokbladekstrakt kan være et alternativ, som man kan forsøge sig med sammen med en sund kost i et forsøg på at sænke plasmaindholdet af kolesterol.

Traditionelt har man anvendt runde artiskokker i Europa som et middel til at fremme fordøjelsen og sikre sunde og raske urinveje. Adskillige forsøg har bevist, at artiskokker har en virkning mod sygdomme som dyspepsi (dårlig fordøjelse) og irritabel tyktarm.

Læs også
Artiskok hjælper mod for meget fedt i blodet
Kolesterol – partikelstørrelsen er afgørende
Artiskokken – leverens ven
Artiskok kapsler virker mod dyspepsi
Kromholdige urter og planter
Syre/base-balancen – overblik over fødevarers værdier
Isoflavoner giver sunde kolesterolværdier
Hørfrø mod kræft, kolesterol og overgangsalder

Kilde
Bundy R et al. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomised double-blind placebo controlled trial. Phytomedicine.