Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet

Artroskopi mod slidgigt i knæet? Ikke den store gevinst at hente…

Et forsøg viser, at artroskopisk kirurgi ikke virker bedre end optimal fysisk og medicinsk behandling mod slidgigt i knæet.

I forsøget blev voksne med moderat til svær slidgigt i knæet inddelt i grupper, der blev behandlet med enten artroskopi plus fysisk og medicinsk behandling eller fysisk og medicinsk behandling alene (kontrolgruppe). 86 patienter i hver gruppe gennemførte forsøget. Efter to år var scoren for både omfanget af slidgigten og patienternes livskvalitet ens for kirurgi-gruppen og kontrolgruppen med små forskelle, som dog ikke var statistisk signifikante.

Resultaterne bekræfter tidligere resultater, der har vist, at artroskopi ikke er bedre til behandling af slidgigt. Det er værd at bemærke, at et nyt forsøg har vist, at patienter med slidgigt ofte har en overrevet menisk – en af de mest almindelige årsager til, at man foretager artroskopi – men meniskskader har ofte ingen forbindelse til smerter.

Artroskopi mod slidgigt i knæet? Ikke den store gevinst at hente... Prøv hellere Chondroitin kapslerLæs også
Knæleddet – et af kroppens problemområder
Knæproblemer: Sådan får du knæet i form igen
D-vitaminmangel øger smerterne i gigtramte knæ
Chondroitin mod slidgigt
Unge sportspiger skal passe på deres knæ

Kilder
Kirkley A, Birmingham TB, Litchfield RB et al. A randomized trial of arthroscopic surgery for osteoarthritis of the knee. N Engl J Med. 11. september 2008;359(11):1097-107.
Moseley JB, O’Malley K, Petersen NJ et al. A controlled trial of arthroscopic surgery for osteoarthritis of the knee. N Engl J Med. 11. juli 2002;347(2):81-8.
Englund M, Guermazi A, Gale D et al. Incidental meniscal findings on knee MRI in middle-aged and elderly persons. N Eng J Med. 11. september 2008;359(11):1108-15.