Sund kost og livsstil

Vital med en god syre/base-balance

Hvilken rolle spiller syrer og baser i vores ernæring?

En sund og velafbalanceret kost har for mange mennesker meget stor betydning – og alligevel spiser vi i overvejende grad for surt. Vi tyr ofte til fastfood, kantinemad og færdigforarbejdede madvarer med et højt proteinindhold og ringe mineralindhold, og vores krop udsættes dermed hele tiden for syrebelastning. For at kunne opretholde den naturlige syre/base-balance i det lange løb har organismen brug for et højere indtag af basiske mineral- og sporelementsalte.

Da vi uophørligt udsættes for en vekslende mængde syrer og baser, har kroppen udviklet en mekanisme, som kan holde syre/base-balancen i en naturlig ligevægt. Denne ligevægt ligger hos sunde og vitale mennesker på det basiske – syre/base-forholdet ligger ideelt på 20 % syre og 80 % base. Men vores kost er ofte sammensat, så forholdet er stik modsat. Derfor må kroppen til stadighed arbejde for at modvirke denne forskydning i den naturlige ligevægt.

De fleste af de tidligere så værdifulde næringsstofleverandører indeholder i dag en betydeligt ringere mængde basiske næringsstoffer. Dertil kommer, at vi som regel spiser for meget – og for fedt, for sødt og for proteinrigt! Hyppig indtagelse af kaffe, alkohol og nikotin øger syrebelastningen yderligere. Hvis denne syre ikke neutraliseres på grund af for små basereserver, deponeres syrerne i bindevævet – og der bliver de. Typiske følgevirkninger på en forsuring kan være dårlig stresshåndtering, nervøsitet, fald i præstationsevnen og træthed.

En baserig ernæring virker derimod befordrende på helbredet. Specielt gode baseleverandører er frugt, grønsager, mælke- og fuldkornsprodukter – dvs. fødevarer, der indeholder en stor andel af basisk virksomme mineralstoffer og sporelementer. Kroppen kan også forsyne sig med specielle mineralstoffer og sporelementblandinger inden for rammerne af en velafbalanceret kost, som bidrager til at opretholde den naturlige syre/base-balance.

Prøv Acid Balance kapsler fra Natur-Drogeriet A/S – en unik sammensætning af urter og mineraler, bl.a. zink, som bidrager til et normalt syre-base-stofskifte.  Produktet indeholder derudover birkeblade, der støtter aktiviteten i leveren, nyrerne og tarmkanalen, og djævleklorod, som bidrager til at vedligeholde fleksible led og sener.

Læs også
Eva Lydeking-Olsen: Syre/base-balancen
Julia Vøldan: Syre/base-balancen
Urinsyre og syre/base-balancen – mere end bare basedannende kost og gigt
Koralkalk: Et naturligt mineral, der genopretter kroppens syre/base-balance
Syre/base-balancen – overblik over fødevarers værdier
Syre/base-balancen – beskrevet af en af pionererne