Sund kost og livsstil

Frugt og grønt kan redde dig fra at dø af en hjertesygdom

Du kan reducere din risiko for at dø af iskæmisk hjertesygdom – den mest almindelige form for hjertesygdom – ved at spise frugt og grønt.

Dr. Francesca Crowe og hendes kolleger fra Cancer Epidemiology Unit ved University of Oxford analyserede data fra 313.074 deltagere i forsøget European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), som omfattede mænd og kvinder i alderen 40-85 år. Deltagerne gav oplysninger om kost og andre faktorer ved forsøgets start i 1992. “Dette forsøg omfattede over 300.000 personer i otte europæiske lande. 1.636 døde af iskæmisk hjertesygdom”, fortæller dr. Crowe.

“Resultaterne viser, at risikoen for at dø af iskæmisk hjertesygdom falder med 4 %for hver ekstra portion frugt og grønt, man spiser ud over det minimale indtag på to portioner dagligt. Med andre ord er risikoen for dødbringende iskæmisk hjertesygdom 4 % lavere for en person, der spiser fem portioner frugt og grønt om dagen i forhold til én, der spiser fire portioner – og så fremdeles op til otte portioner eller mere. Hovedbudskabet i denne analyse er, at personer, der spiser mere frugt og grønt, har en lavere risiko for at dø af iskæmisk hjertesygdom”, tilføjer hun.

“Men vi skal være forsigtige med fortolkningen af resultaterne, fordi vi er usikre på, om sammenhængen mellem frugt- og grøntindtaget og risikoen for iskæmisk hjertesygdom kan skyldes andre elementer i kosten eller livsstilen. Hvis vi ved hjælp af velstrukturerede interventionsforsøg kan forstå de biologiske mekanismer, som kan ligge bag sammenhængen mellem frugt og grønt og iskæmisk hjertesygdom, vil det være en hjælp til at fastslå, om der er en årsagssammenhæng”.

Læs også
Plantestoffers synergi gør frugt og grønt sundt
Frugt og grønt er godt for blodtrykket
Ældre spiser for lidt frugt og grønt
Frugt og grønt: Sunde stoffer går tabt ved forarbejdning
Importeret frugt og grønt kan gøre dig syg
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
Frugt og grønt og galdesten
Masser af frugt og grønt nedsætter risikoen for blærekræft
Kaffe – en risikofaktor for hjertesygdom?

Kilde
European Heart Journal, 19. januar 2010.