Sund kost og livsstil

Mørk chokolade er sundt og livsforlængende

Da en dansk undersøgelse for fire år siden fastslog, at rødvin forhindrer hjertesygdomme, fik det rødvinssalget til at stige markant, især i USA. Nu er det chokoladefabrikanternes tur til at glæde sig. En ny overraskende videnskabelig undersøgelse viser, at chokolade – især den mørke slags – er noget af det sundeste, man har. Flere forskere hævder, at et par mundfulde dagligt kan forebygge mod knogleskørhed, blodpropper og kræft. Ja, det kan ligefrem forlænge livet.

En af forskerne bag undersøgelsen er dr. Gwen Kennedy fra universitetet i Dundee. Ifølge ham kan man, hvis man dagligt snupper et par bidder af den mørke chokolade, reducere risikoen for blodpropper med 25-50 %. I hans forskning indgik en række frivillige forsøgspersoner, som spiste hhv. mørk, hvid og mælkechokolade. Resultatet viste, at den mørke variant hindrede blodpladerne i at klistre sammen.

Forskere fra Oklahoma State University mener endvidere, at den mørke chokolade hjælper mod knogleskørhed. Den søde masse indeholder nemlig polyfenoler, som er godt for benvævet og hjælper med at vedligeholde skelettet. Derudover er polyfenol en stærk antioxidant, som beskytter kroppens celler og virker forebyggende mod hjerteproblemer og kræft.

En anden interessant kostfaktor hedder catechin, et stof som hører til i gruppen af antioxidanter. At catechiner styrker immunforsvaret, har man vidst i lang tid. Man har også vidst, at der er masser af catechiner i friske grønsager, frugt, rødvin og te. Men nu er det slået fast, at chokolade indeholder endnu større mængder af den sunde antioxidant. Der findes nemlig 53,5 mg catechin i 100 g ren, mørk chokolade. Lys chokolade indeholder kun 15,9 mg, mens te indeholder 14 mg.

Ved Harvard School of Public Health undersøgte man i 2002 8.000 mennesker over 65 år. Resultatet var ifølge Aftonposten slående. Moderate chokoladespisere lever i gennemsnit ét år længere end andre! Men det er ikke det hele. Ifølge forskerne er duften af chokolade så berigende, at den alene stimulerer hjernen positivt, hvad der også styrker immunforsvaret. Sideløbende har forskere ved universitetet i Westminster, England, opnået lignende resultater. Jævnlig indtagelse af chokolade halverer risikoen for en ganske almindelig efterårsforkølelse, siger englænderne.

Læs også
Chokolade og et godt helbred
Chokolade er rigtigt godt for dig – i små mængder
Hvorfor får jeg pludselig trang til chokolade?
De skjulte fordele ved at spise mørk chokolade
Chokolade er godt for dit hjerte
Chokolade mod diarré
Få det dårlige humør væk på to minutter – med chokolade…