Sund kost og livsstil

Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred

Vi ved godt, at det er vigtigt at leve et sundt liv og bevare sit gode helbred – men det kan godt være svært at få det til at gå op i en højere enhed med dagligdagens udfordringer. I en undersøgelse foretaget af Life Extension svarede 51 % af de adspurgte, at man altid bør fokusere på at have det godt. Men færre end en fjerdedel (20 %) sagde, at de har sat deres eget helbred øverst på dagsordenen. Men med COVID-19, der fortsat spiller en rolle for vores dagligdag, og der samtidig også er almindelig influenza at slås med, er det vigtigt, at vi gør alt for at beskytte helbredet.

Den gode nyhed er, at man sagtens kan holde kroppen i god form på alle parametre, hvis man er proaktiv. ”Helbredet” består af mange variabler – sociale, fysiske, mentale og følelsesmæssige. Med videnskaben som guide er du selv i stand til at tage hånd om dit velbefindende.

Brug videnskaben som vejviser på rejsen mod et godt helbred

Mange spørger: ”Hvordan holder jeg mig sund og rask?” De fleste af os vil gerne have et mirakelmiddel, men kroppen er en sammensat størrelse, og den har brug for mere end bare det sidste nye helseråd for at fungere optimalt. Og der er masser af tvivlsomme sundhedstips uden fagligt grundlag på de sociale medier i dag. Men hvis du holder lidt øje med, hvad der sker på det videnskabelige område, er det lettere, end du måske går og tror.

Alle ved, at den rigtige kost og regelmæssig motion er to af de væsentligste byggesten for et bedre helbred. I denne artikel finder du fem yderligere faktorer, som ofte overses, fordi de ikke er helt så håndgribelige: Immunitet, søvn, mental sundhed, inflammation og energi. De samarbejder om at skabe et harmonisk helbred for hele kroppen. Lad os kigge lidt på, hvordan du kan tage hånd om din egen sundhed, og hvordan vitaminer og kosttilskud kan understøtte din indsats.

1. Boost dit immunforsvar

At holde sig rask er langt lettere end at blive rask. Det rigtige tidspunkt at investere i dit helbred er INDEN, der opstår noget, som kan føre til sygdom. Styrk din krops immunforsvar, så det er i stand til at klare alle typer af infektion – fra en mild forkølelse over alvorlig influenza til livstruende lungebetændelse. En kost med masser af næringsstoffer, regelmæssig motion, passende mængder søvn og effektive metoder til at undgå stress – alt dette kan bidrage til en sund immunfunktion.

En simpel, men meget vigtig måde at booste immunforsvaret på er at tage et tilskud af D-vitamin. Dette næringsstof er chefen for hele immunforsvaret, og det styrer dine immunceller og deres samarbejde. Men mange mennesker har for lidt D-vitamin i kroppen, og særligt farvede personer og personer, der går tildækket, er i risiko for mangeltilstande.

Andre metoder til at støtte luftvejene er zinktabletter, C-vitamin, laktoferrin og selen. Vent ikke, til du ER blevet syg, med at udnytte disse næringsstoffer. Vær proaktiv – tag dem før og lige når, symptomerne opstår. Det kan gøre en kæmpe forskel i forhold til, hvordan din krop bekæmper infektionen.

2. Sørg for at få en passende mængde søvn

Kroppens naturlige måde at lade op på er en god nats søvn. Men i disse tider har mange svært ved at falde i søvn og sove igennem – og grundene kan være skiftende arbejdstider, større tids- og arbejdspres eller mere tid tilbragt bag en computerskærm.

Sørg for at komme ud i dagslys hver dag og minimér lyspåvirkningen om aftenen, særligt blåt lys. Det betyder, at du skal undgå TV, smartphone, tablet og computer i to timer inden sengetid.

Det er også vigtigt at have en aftenrutine. Læs en god bog eller lyt til beroligende musik, inden du skal sove. Faste gå-i-seng- og stå-op-tider skal være en del af rutinen – også i weekenden. Mange har fundet ud af, at melatonin før sengetid er med til at opretholde en døgnrytme, der sikrer en god nats søvn. Laboratorieforsøg fra MIT viser, at en fast døgnrytme giver længere levetid. Magnesium, tryptofan og glycin kan også fremme en livgivende søvn.

3. Gør mental wellness til en prioritet

Hvis du i et stykke tid har følt dig konstant nervøs eller stresset uden mulighed for at kunne slappe af med familie og venner, så er du ikke alene. Den situation med isolation og usikkerhed, som vi befinder os i på grund af den globale pandemi, gør, at det er vigtigere end nogensinde før at sørge for, at du har det både følelsesmæssigt og mentalt godt.

Læg mærke til din krops signaler, når du er under pres. Hvis du har nok at gøre med at tage dig af børn eller forældre, så sørg for også at sætte tid af til dig selv. Gå en tur – selv en kort tur kan få humøret op. Eller måske føler du dig afskåret fra at være sammen med andre. Find på nye måder at kontakte venner eller familiemedlemmer på. Meditation og mindfulness er også gode metoder at overveje, hvis det er svært at holde dampen oppe.

Målrettede næringsstoffer kan også være med til at genoprette en sund sindstilstand. Et klinisk forsøg har konkluderet, at multivitaminer, særligt B-vitaminkomplekset, kan være effektive til at afstresse, reducere milde psykiske symptomer og forbedre humøret generelt hos raske. Kliniske forsøg har også vist, at urten ashwagandha er effektiv til at modvirke stress og angst. Andre behandlinger, der har vist sig at være effektive, er bl.a. omega-3 fedtsyrer, lignaner fra sesamfrø og olivenekstrakt.

Det er altid en god ide at kontakte en læge eller anden sundhedsperson med speciale i psyken, hvis du har brug for nogen at tale med. Udnyt evt. de elektroniske muligheder for at få den hjælp, du har brug for.

4. Bekæmp skadelig infektion

Vi er kun ved at begynde at forstå, hvilken rolle kroppens inflammatoriske reaktion spiller for stort set alle aspekter af dit helbred fra leddene til hjernens funktion og særligt efterhånden, som vi ældes.

Inflammation i sig selv er ikke nogen sygdom, men det kan være en usynlig indikator for et mere alvorligt problem. Faktisk bidrager langvarig inflammation på et lavt niveau til mindst syv af de vigtigste årsager til dødsfald i USA: Hjertesygdom, kræft, kroniske sygdomme i de nedre luftveje, slagtilfælde, Alzheimers, diabetes og nyresygdomme. Og inflammation spiller også en rolle for leddegigt, knogleskørhed og depression. Den mest almindelige måde at påvise inflammation på er ved en blodprøve.

For at fremme en sund inflammationsreaktion bør du spise en sund kost med masser af frugt, grønt og sunde fedtstoffer og undgå stegt og forarbejdet mad og fødevarer med for meget tilsat sukker. Men hvad skal du så spise mere af for at undgå inflammation? Omega-3 fedtsyrer kan fremme både hjertet og resten af kroppen, mens curcumin (ekstrakt af krydderiet gurkemeje) støtter sunde led og et sundt hjerte. Hvis det er svært for dig at få nok af disse næringsstoffer i din daglige kost, kan det være en god ide at tage gode kosttilskud som led i dit sunde liv.

5. Optimér din energi

Når du forsøger at finde balancen mellem arbejde, familie, børnepasning og huslige gøremål, hvordan holder du så energiniveauet højt? Energi er grundlaget for dit samlede velbefindende, og det starter faktisk på celleniveau. Sørg for, at du får de rigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer til at sætte fut i kroppens mitokondrier – de småbitte energifabrikker, der producerer den energi, dine celler har brug for. Og det kan vi alle sammen have brug for, ikke?

Naturen har skabt coenzym Q10, som spiller en afgørende rolle for produktionen af celleenergi. Q10 – særligt i ubiquinol-formen – kan hjælpe mitokondrierne i vores celler med at producere energi. B-vitaminerne og særligt B3-vitamin (niacin) understøtter også energiproduktionen og andre aspekter ved helbredet. Og som altid er en sund kost og motion vigtigt, men tal med din læge for at sikre, at du får det, din krop har brug for.

Læs også
D-vitamins sundhedsfremmende egenskaber
D-vitamin optages bedst på bar hud
Tryptofan forbedrer din søvn
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbred
Curcumin medvirker til at forbedre immunfunktionen
Ipe Roxo – urskovsmedicinen med de mange virkninger
Næringsstoffer til mitokondrierne = mere energi
Folk ved besked om eget helbred
Så meget er der i en enkelt dråbe blod
9 tips til at puste nyt liv i vennekredsen
McCarrisons rotteforsøg – noget at tænke over…
Aluminium, knogletab og Alzheimers
Naturterapi: Boost dit helbred med kræfter fra naturen
Seks myter om kræft

Kilde
https://www.lifeextension.com/wellness/lifestyle/five-ways-to-safeguard-our-health-and-wellness