Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Amarelli Lakrids fra Italien – lakrids i mere end 250 år

Lakrids har været kendt af mennesket i over 35 århundreder. Det blev spist 1.500 år før Kristi fødsel og findes omtalt i den kinesiske urtebog Shennung ts’ao King og i Hippokrates’ videnskabelige bøger. I dag dyrkes og nydes det i mange lande, herunder Italien, Spanien, Tyrkiet, Iran og Mongoliet – og Danmark

Amarelli er et af de førende italienske firmaer på dette område, og på sin ejendom i Rossano i den syditalienske region Calabrien har Amarelli-familien forarbejdet rødderne af lakridsplanten, Glycyrrhiza glabra, i næsten 250 år og produceret og eksporteret rene lakridsprodukter af den fineste kvalitet. I 2004 blev Amarelli hædret ved, at det italienske postvæsen i serien om den italienske kunst- og kulturarv udsendte et frimærke tilegnet Lakridsmuseet Giorgio Amarelli. På frimærket er afbildet det palads fra 1400-tallet, som huser museet. Forrest til venstre ses desuden en morter med pistel, tidligere et almindeligt brugt redskab i lakridsfremstillingen,  til højre en beholder indeholdende lakridsrødder og med familien Amarellis våbenskjold. Værdi: 0,45 euro.

Glycyrrhiza glabra er en bælgplante, og dens rødder indeholder en sød saft med en karakteristisk smag, som udnyttes til kommercielle og medicinske formål. I denne forbindelse er de nyttige egenskaber:

  • Venlig for fordøjelsessystemet
  • Har en afførende virkning og fremmer fordøjelsen
  • Er velgørende for åndedrætsorganerne
  • lindrer øm hals og
  • virker slimløsende.

Hovedbestanddelen i lakrids er glycyrrhizin, et glykosid, og det er denne substans, der giver lakrids dets naturlige sødme. Amarellis rene lakridsprodukter er lavet næsten udelukkende af planter, der vokser vildt langs Calabriens kyster. Her skaber jordbund, klima og den særlige variant af planten et højt indhold af glycyrrhizin. Det usædvanligt søde produkt, lavet af ren lakridssaft efter metoder, der har stået deres prøve i næsten 250 år, er delikat og aromatisk og indeholder ingen tilsætningsstoffer eller ekstra sødemidler.

Amarellis rene lakrids er et uforfalsket produkt, højt værdsat i mange lande og flere gange præmieret. En nylig modernisering af fabriksanlægget og en følgende udvidelse af produktionen gør det nu muligt at udstrække eksporten til flere markeder.

Amarellis lakrids kan købes i helsebranchens specialforretninger.

Læs også
Lakrids styrker fordøjelsen og reducerer kropsfedt
Oppustethed og dårlig fordøjelse – hvad gør jeg ved det?
Sennep gi’r bedre fordøjelse
Kaffe kan måske lindre fordøjelsesproblemer
Forbrugererfaring: Timian mod halsonde