Godt at vide Urter og krydderier

Tedrikkeres hjerner er mere velstrukturerede

Et forsøg foretaget ved National University of Singapore har vist, at folk, der drikker te regelmæssigt, har områder i hjernen, der er mere velorganiserede, end tilsvarende områder hos dem, der aldrig drikker te. Og en velorganiseret hjerne har en sammenhæng med en sund kognitiv funktion.

Opdagelsen er gjort på baggrund af ’neuroimaging’-data fra 36 ældre personer. Neuroimaging er elektronisk dannelse af billeder af hjernen.

”Vores resultater er de første beviser på teens positive indflydelse på hjernestrukturen, og de tyder på, at regelmæssig indtagelse af te har en beskyttende indvirkning på aldersrelateret reduktion af hjernens struktur”, forklarer forskerteamets leder professor Feng Lei fra Department of Psychological Medicine ved National University of Singapore Yong Loo Lin School of Medicine. Forsøget blev udført i samarbejde med forskere fra University of Essex og University of Cambridge, og resultaterne blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Aging.

Også tidligere forsøg har vist, at indtagelse af te har en gavnlig indvirkning på vores helbred, og de positive virkninger omfatter bedre humør, lavere risiko for grøn stær og forebyggelse af kredsløbssygdomme. Faktisk viste resultaterne af et længdesnitsforsøg, som blev offentliggjort i 2017, at daglig indtagelse af te kan reducere risikoen for kognitiv svækkelse hos ældre med 50 %. Efter denne opdagelse gik professor Feng og hans team i gang med yderligere at udforske den direkte virkning af te på hjernens netværk. Man rekrutterede 36 personer i alderen 60+ og indhentede data om deres helbred, livsstil og psykologiske velfærd. De ældre deltagere skulle også gennemgå neuropsykologiske tests og MR-scanning. Forsøget blev gennemført fra 2015-2018.

Efter analyse af deltagernes kognitive præstationer og MR-scanningsresultater kunne man konstatere, at de personer, der havde indtaget enten grøn te, oolong te eller sort te mindst fire gange pr. uge i 25 år, havde områder af hjernen, der var forbundet med hinanden på en mere effektiv måde.

Hold informationsstrømmen kørende

”Lad os bruge trafikken på vejene som sammenligning: Forestil dig, at hjerneområderne er destinationer, mens forbindelserne mellem områderne er veje. Når et vejnet er velorganiseret, er bevægelsen af køretøjer og passagerer mere effektiv, og man bruger færre ressourcer. På samme måde kan man sige, at når forbindelserne mellem de enkelte hjerneområder er mere strukturerede, kan bearbejdningen af informationer foretages mere effektivt”, forklarer Feng – og tilføjer: ”Vi har i tidligere forsøg vist, at tedrikkere har en bedre kognitiv funktion sammenlignet med personer, der ikke drikker te. De nyeste resultater understøtter indirekte vores tidligere forsøgsresultater ved at vise, at de positive virkninger af regelmæssig indtagelse af te er resultatet af en forbedret hjernestruktur, som skyldes, at man forebygger afbrydelse af de forbindelser, der går mellem hjernens områder”.

Dette lille, men meget interessante forsøg bør gentages i større målestok. Næste skridt er at undersøge den indvirkning, af teens og dens biologiske indholdsstoffer stoffer kan have på kognitiv svækkelse.

Læs også
Te-facts
Te kan hjælpe med at bekæmpe infektioner
Te har mange gode egenskaber
Tedrikkende hjertepatienter lever længst
Rooibush – en sund nydelseste
Lev længe – drik grøn te
Hvid te bekæmper fedt
Tab dig med te
84-serien – en række skønne urteteer til nydelse og gavn
Motion styrker dit mentale helbred

Kilder
https://www.aging-us.com/article/102023/text