Den hollandske kunstner Christien Meindertsma brugte tre år på at researche, præcis hvilke produkter et specifik hollandsk slagtesvin med øremærkningen ‘05049’ endte i.
Hun fandt 187 produkter, som dele af ‘05049’ havde indgået i – eller med sandsynlighed kunne være indgået i. Det er umuligt at spore nogle kilo benmel fra en specifik gris til et specifikt produkt i detailhandlen.
En gris bliver ikke bare til flæskestege og blodpølse. Grisen findes også i gelatinen i vingummier og lakridser, hvilket giver problemer for muslimer, jøder og visse kristne grupper. Man kan ikke nemlig læse på en vare, at den indeholder tilsætningsstoffer baseret på grise – man kan højst finde et e-nummer.
Her er blot nogle få eksempler på produkter, ingredienser fra grise kan findes i:
- Kringler og brød fra bageren
- billig vin
- medicinske kapsler
- papir og gennemslagspapir til boner
- røntgenfilm
- sandpapir
- togbremser
- tamburiner
- cigaretter
- tændstikker
- fiskemad
- plastre
- puslespil
- korkpropper
- raske hjerteklapper til syge mennesker
- shampoo og blødgøringsmiddel
- maling
- stearinlys
- patroner til håndvåben.
Læs også
Svært at undgå svinerester i maden
Kødklister – skal vi finde os i det?
Fødevareindustriens tilsætningsstoffer kan give lungekræft
Bakterier i mad kræver dødsofre
Forskel på indholdsstoffer i økologisk og konventionel mad
Kilde
Info Search, 2009.
—
Christien Meindertsma, født 1980 i Utrecht. Tidligt i sin karriere markerede Christien Meindertsma sig internationalt med sin spørgende og udforskende tilgang til verden og de produkter, der omgiver os. I 2009 modtog hun en INDEX award for projektet ”Pig 05949”. Hun er uddannet tekstildesigner fra Design Academy Eindhoven i Holland og arbejder i et krydsfelt mellem materiale, produktion, design og kunst med et stærkt fokus på bæredygtighed, og hvordan vi skaber og bruger produkter. Christien Meindertsmas arbejde har bl.a. været udstillet på MoMA og Cooper-Hewitt National Design Museum i New York samt V&A i London og vundet en række priser.