Folkesundhed

Bakterier i mad kræver dødsofre

Salmonella og campylobacter i madvarer kræver langt flere dødsofre, end man hidtil har troet.

Det viser en undersøgelse, som forskere fra Statens Seruminstitut har foretaget blandt 48.857 danskere, der i perioden 1991 til 1999 fik diagnosticeret en bakteriel tarminfektion.

Undersøgelsen gennemhuller myten om, at madforgiftninger som følge af salmonella, campylobacter, shigella og yersenia er en forholdsvis ukompliceret affære, og at det kun er patienter, der i forvejen er svækkede, der ligefrem dør af infektionen.

Det viser sig, at selv når man “renser” tallene for dødelighed blandt mennesker, som i forvejen er meget syge, er der en betydelig overdødelighed forbundet med for eksempel salmonellainfektioner.

Ser man på salmonellainfektionerne under ét, er dødeligheden blandt de smittede 2,6 gange større end normalt. Det tilsvarende tal for campylobacter er 1,7.

“Vores undersøgelse er den første af sin art, og den viser, at der dør flere blandt den smittede gruppe, end vi tidligere troede, men vi kan endnu ikke sige, hvorfor de dør,” siger afdelingschef, overlæge, dr. med. Peter Gerner-Smidt, der peger på, at dødsfaldene bl.a. kan skyldes tilstødende komplikationer, eller at infektionen på et senere tidspunkt blusser op igen.

En meget vigtig pointe i undersøgelsen fra Statens Seruminstitut er, at risikoen for at dø er højere, hvis man smittes med en antibiotikaresistent bakterietype, fx salmonella DT 104, end hvis man smittes med en bakterietype, som ikke er modstandsdygtig overfor antibiotika.

“Det indikerer jo kraftigt, at man skal søge at begrænse brugen af antibiotika i landbruget,” siger Peter Gerner-Smidt.

Læs også
Bakterier og toksiner – og de sygdomme, de fremkalder
Kostkvaliteten falder – på trods af flere sunde fødevarer
Kødklister – skal vi finde os i det?
Infektioner: Gør miljøet bedre og lad bakterierne dø af sig selv
Antibiotika – alvorlige følger af forkert brug
Jo mere antibiotika, jo flere advokater…
Svært at undgå svinerester i maden
Bakterie øger risikoen for sklerose
Hvor meget ved du om rigtig kost?
Pengesedler er møgbeskidte