Folkesundhed

Rødt kød forkorter livet

Steaks, burgere, koteletter, pølser, bacon… Hvis man ofte spiser store portioner af kød fra køer, grise og lam, kan det have store konsekvenser for sundheden. Det viser i hvert fald verdens hidtil største undersøgelse af risikoen ved at spise rødt kød. Man har sammenlignet data fra mere end en halv million amerikanere.

Folk, der spiser meget rødt eller forarbejdet kød, forhøjer deres risiko for at dø af bl.a. kræft og hjerte-/karsygdomme. Spiser man derimod meget hvidt kød, reducerer man den risiko. Det hævder forskerne bag den amerikanske undersøgelse, som gennem et årti har fulgt 545.000 mænd og kvinder i alderen 50-71 år.

Af de knap 48.000 mænd og lidt over 23.000 kvinder, som døde i perioden, var de, der spiste meget rødt eller forarbejdet kød, overrepræsenterede. Derimod var de, der spiste meget hvidt kød, fx kylling og kalkun, mindre synlige i gruppen af døde.

Ifølge forskerne kunne 11 % af dødsfaldene blandt mændene og 16 % blandt kvinderne være undgået, hvis de pågældende havde skåret ned på rødt og forarbejdet kød. I undersøgelsen hedder det, at kræftfremkaldende stoffer kan opstå under tilberedning af kød ved meget høj temperatur, og desuden understreges det, at kød er en af hovedkilderne til mættede fedtstoffer, som er blevet sat i forbindelse med forskellige kræftformer.

Læs også
Rødt kød og diabetes – er der en sammenhæng?
Rødt kød øger risikoen for leddegigt
Rødt kød kan øge kvinders risiko for dårligt hjerte
Vestlig kost fremmer kognitiv svækkelse
Vegetarer har større chancer for at undgå sygdom
Vegetarisk kost kan mindske iltningsbelastningen og kolesterolspejlet
Animalsk fedt øger kræftrisikoen
Mikkel Hindhedes syn på tarmgifte, kødkost, medicin og homøopati