Folkesundhed

Blåmuslinger kan give dig leverbetændelse

Hver femte musling er forurenet, viser nye undersøgelser

Næsten 40 % af alle muslinger fra Middelhavet er forurenet med Hepatitis-A-virus, og omkring hver femte musling indeholder særdeles mange smittestoffer. Det er det foruroligende resultat af flere undersøgelser, hvor man har undersøgt kvaliteten af muslinger og andre skaldyr. “Dette er helt sikkert forklaringen på, at de fleste af de Hepatitis-A-tilfælde, der registreres i Tyskland, optræder efter ferier i udlandet,” siger Thomas Löscher, leder af institut for tropesygdomme i München. På Robert Koch-instituttet skønner man, at 20-30.000 turister hvert år kommer hjem fra ferie i Tyskland med en eller anden form for maveinfektion. Ca. 90 % af tilfældene kan føres tilbage til forurenede muslinger.

Den seneste undersøgelse, som er foretaget i Italien, havde til formål at finde ud af, hvorfor landet stadig hjemsøges af heftige Hepatitis-epidemier. Som følge af undersøgelsen har forskere fra sundhedsmyndighederne i Rom gennem tre år undersøgt muslingers kvalitet. Skaldyrene blev til dette formål indkøbt på fiskemarkeder i fem forskellige områder i det sydlige Italien. Testbyerne omfattede Bari, Brindisi og Foggia ved Adriaterhavet og Reggio di Calabria og Napoli ved det Tyrrhenske Hav. Foruroligende nok fik næsten 20 % af alle prøverne prædikatet “meget smittefarlig” af forskerne. Det betyder, at viruskoncentrationen i disse muslinger er så høj, at man risikerer at blive smittet med hepatitis af blot en enkelt musling.

Men det er åbenbart ikke kun blåmuslingerne i Syditalien, der er forurenede. Et andet forsøg foretaget ved universitetet i Barcelona er kommet til samme resultat for lande som Grækenland, Spanien og Portugal. Og man er stadig i gang med at undersøge, om også blåmuslingerne i Nordsøen er forurenede.

Problemet ligger i produktionen

Muslingerne bliver opdrættet i kunstigt anlagte laguner, hvor de filtrerer det havvand, som i nærheden af kysterne i de fleste tilfælde er forurenet. Dermed oplagres gift i muslingekødet, og koncentrationen bliver meget stor. Men trods den fare, Hepatitis-virus udgør, er muslingerne længe kun blevet undersøgt for tarmbakterien Escherichia Coli.

“Det er meget kostbart at undersøge for Hepatitis-virus i skaldyr og umulig at gennemføre i praksis i vores produktionsproces,” siger Francesco Scamardella, biolog hos en af de største muslingeproducenter i Italien. Så Hepatitis-testen er simpelthen for dyr. “Vi fokuserer meget på produkternes kvalitet”, tilføjer Scamardella, “men vi kan ikke udelukke, at muslingerne er inficeret med Hepatitis-virus”.

Hvordan forløber en Hepatitis-A-infektion?

En Hepatitis-A-infektion har normalt et harmløst forløb, men jo ældre patienten er, jo hyppigere kan der støde komplikationer til. “Hvis personen i forvejen lider af en kronisk leversygdom, kan en maveinfektion få et livstruende forløb”, siger Reinhart Zachoval fra leverafdelingen ved Klinikum Grosshadern i München. Vaccinationsudvalget ved Robert Koch-instituttet i Berlin anbefaler derfor personer, der både befinder sig i en risikogruppe og elsker muslinger, at lade sig vaccinere mod Hepatitis A og B.

Læs også
Hvor sund er din lever?
Leveren – vores krops laboratorium
Cardulon: Marietidsel i leverterapien
Artiskokken – leverens ven
Løvetand til din lever
Tips til en sund lever