Hjerte-/kredsløbssygdomme Sund kost og livsstil

Kolesterolsænkende kost er lige så god som statiner

Ifølge canadiske forskere kan en kost, der er rig på fibre, soja og grønsager, sænke kolesteroltallet ligeså meget som statin-præparater. Personer, som ikke kan tåle statin-præparater på grund af bivirkninger, kan spise en sådan kost og opnå samme virkning, siger forskerne. “En kombineret kost har formentlig samme styrke som første generations-statiner, når det gælder om at nå det blodfedtindhold, som kræves til primær forebyggelse,” skriver David Jenkins fra St. Michael’s Hospital og the University of Toronto.

Forskerteamet testede en “portefølje”-kost, som indeholdt store mængder sojaprotein, mandler, kornfibre og plantesteroler, på 34 overvægtige mænd og kvinder. Man sammenlignede resultaterne med en kalorielet kost og en normalkost plus det generiske statin-præparat Lovastatin.

Portefølje-kosten var næsten ligeså effektiv som statinerne til at sænke LDL-kolesteroltallet: 30 % i løbet af en måned. I samme periode sænkede statinerne LDL-tallet med 33 %, mens den kaloriefattige kost kun reducerede med 8,5 %.

Næsten 1/5 af alle slagtilfælde og mere end halvdelen af alle hjertesygdomme verden over kan tilskrives et højt kolesterolindhold i blodet. Undersøgelser har allerede vist, at plantesterol-sænkende fødevarer er i stand til at sænke kolesteroltallet.

Læs også
Facts om kolesterol
Statiner påvirker leveren negativt
Statiner og risiko for diabetes
Sænk dårligt kolesterol gennem kosten!
Rejer påvirker dit kolesterolspejl
Light-produkter får os til at spise mere
Policosanol Complex – et alternativ til statiner
Q10 kan modgå bivirkninger af statinpræparater
Vegetarisk kost kan mindske iltningsbelastningen og kolesterolspejlet

Kilde
American Journal of Clinical Nutrition,
bd 81, nr. 2, s. 308-3.