Sund kost og livsstil

Hvorfor bør man spise mad med et lavt glykæmisk indeks?

Selv om ordet “glykæmisk” er velkendt for de fleste diabetikere, og selvom mange svært overvægtige har en øget risiko for at udvikle diabetes type II, så er der behov for en storstilet indsats fra fødevareindustriens og myndighedernes side for at forklare det glykæmiske princip – og specielt, hvordan man undgår højglykæmiske fødevarer.

En forøgelse af insulinniveauet som følge af indtagelse af højglykæmiske fødevarer kan i betydelig grad øge risikoen for at udvikle kræft i tyk- og/eller endetarmen. Det viser en undersøgelse blandt en stor gruppe amerikanske kvinder foretaget af et forskerteam fra University of California, Los Angeles.

Velunderbyggede forskningsresultater har vist, at hvis man hver dag spiser mere end fem portioner frugt og grønt, som har et højt indhold af opløselige fibre, kan man i betydelig grad beskytte sig mod kroniske sygdomme som fx diabetes og hjertelidelser – samt mod kræftsygdomme i tyktarm, bryst og prostata. “Fiberhypotesen” går ud på, at en kost, som er rig på fibre, ændrer optagelsen og fordøjelsen i tyktarmen i en positiv retning, for man derved mindsker den direkte udsættelse for kræftfremkaldende stoffer, sikrer, at antioxidanterne bibeholder deres aktivitet, reducerer mængden af svulstfremmende, sekundære galdesyrer og i stigende grad hæmmer svulstudviklingen gennem dannelse af kortkædede fedtsyrer.

Det glykæmiske indeks er et udtryk for, hvor hurtigt kulhydrater optages i fordøjelseskanalen. Højglykæmiske fødevarer stimulerer til en hurtigere, forøget udskillelse af insulin, hvilket er blevet påpeget som en stor risikofare for udvikling af diabetes og kræft. Enkle kulhydrater som fx i pasta og hvidt brød optages hurtigt og ligger højt på det glykæmiske indeks, mens komplekse kulhydrater som fx i frugt, grønsager og fuldkorn optages langsomt og ligger derfor lavt på det glykæmiske indeks.

UCLA-forskernes projekt gik ud på at undersøge, hvordan et øget insulinindhold i blodet som følge af en højglykæmisk kost kan påvirke risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarm. Deres prospektive forsøg fulgte næsten 40.000 kvinder i otte år. I løbet af denne periode holdt man nøje øje med, hvad kvinderne spiste, og hvor mange tilfælde af kræft i tyk- og/eller endetarmen der blev diagnosticeret. Undersøgelsens resultater viser, at der er en betydeligt øget risiko for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen blandt de kvinder, som fik en højglykæmisk kost. Forskerne tilskrev denne øgede risiko til den totale mængde kulhydrater i kosten samt til den del af kulhydraterne, som ikke stammede fra fibre.

Hvis man bremser bugspytkirtlens udskillelse af insulin ved hjælp af en kost, som omfatter mange lavglykæmiske fødevarer, som er rige på opløselige fibre – fx frugt, grønsager, nødder og frø – kan man måske foregribe udviklingen af kræft og stofskiftesygdomme.

Læs også
Kend dine kulhydrater på deres glykæmiske indeks (GI)
Kulhydrater – sådan påvirker de dit blodsukker
Når det er farligt at spise et mellemmåltid
Glykæmisk indeks, glykæmisk belastning og risiko for brystkræft
Antioxidanter kan måske beskytte mod skadelige virkninger af for lavt blodsukker
Æbleeddike kan være med til at holde styr på blodsukkeret
Tilsætningsstof øger måske risikoen for diabetes og svær overvægt
Slank på en sikker måde med komplekse kulhydrater
Forbrugererfaring: Krom og kanelbark regulerede mit blodsukker

Kilde
Higginbotham S. Zhang ZF, Lee IM et al. Dietary glycemic load and risk of colorectal cancer in the Women’s Health Study, J Natl Cancer Inst. 2004; 96(3):229-33.