Sund kost og livsstil

Blåbær er sprængfyldt med antioxidanter

Forskningsresultater offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry viser, at vilde blåbær har den højeste antioxidante aktivitet i cellerne blandt en lang række frugter og bær. Forskerne anvendte den såkaldte CAA-metode (Cellular Antioxidant Activity) – en forsøgsmetode udviklet på Cornell University Department of Food Science – for at fastslå den antioxidante aktivitet i antioxidanter, fødevarer og kosttilskud. Vilde blåbær klarede sig bedre i cellerne end tranebær, æbler og røde og blå druer.

Ifølge forskerne kan CAA-testen give mere specialiserede resultater end reagensglasforsøg, når man vil måle biologisk aktivitet inde i cellerne. “Vi har taget det næste skridt mod en forståelse af antioxidanternes aktivitet ved at undersøge, hvordan de reagerer inde i cellerne. Denne nye fremgangsmåde er mere biologisk relevant, fordi den tager højde for optagelse, omsætning, distribution og aktivitet i de antioxidante stoffer i cellerne frem for kun at se på den antioxidante værdi”.

Arbejdet bygger på anden forskning i antioxidanter ved brug af kemi eller reagensglasforsøg, fx ORAC-tests (Oxygen Radical Absorbance Capacity). “ORAC er stadig en god test Det, vi har gjort, er at tage forskningen et skridt længere for at se, hvordan disse stoffer reagerer inde i cellerne. Vi mener, at det er et stærkere mål for, hvordan antioxidante stoffer potentielt fungerer i kroppen”.

Ernæringsrådgivere råder forbrugerne til at vælge farvestrålende, naturligt næringsholdige fødevarer som vilde blåbær. “Vilde blåbær er propfyldte med naturlige, beskyttende stoffer med antioxidante og betændelseshæmmende virkning. Spis mindst l dl blåbær om dagen som en del af en velafbalanceret kost. Antioxidantholdige fødevarer er nøglen til vægtkontrol, sund aldring og reduktion af risikoen for kroniske sygdomme”. Antioxidanterne hjælper med at beskytte cellerne mod frie radikaler – ustabile iltmolekyler med forbindelse til kræft, hjertesygdom, Alzheimers og andre aldersrelaterede lidelser. En portion vilde blåbær har flere antioxidanter end de fleste andre frugter.

Læs også
Blåbærrets mange egenskaber
Blåbær har masser af sundhedsfremmende indholdsstoffer
Frugt og bær til måltidet beskytter mod iltningsbelastning
Bær – et vigtigt våben mod Parkinsons?
Antioxidanter i kosten modvirker kognitiv svækkelse
Bær kan holde ældres hjerner sunde
Svovldioxid, astma og antioxidanter
Visse antioxidanter kan medvirke til at forebygge mavekræft

Kilder
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52:4026-4037, 2004.
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (22), 8896-8907, 2007.