Sund kost og livsstil

Middelhavskost reducerer risikoen for tidlig død

I en artikel offentliggjort i Journal of Nutrition rapporterer spanske forskere om en signifikant reduceret risiko for, at midaldrende kvinder og mænd dør for tidligt, hvis de spiser en middelhavskost.

Forskerteamet under ledelse af Almudena Sanchez-Villegas vurderede data fra 15.535 spanske universitetsstuderende, der deltog i Seguimiento Universidad de Navarra Project, som begyndte i 1999. Deltagerne i den heromtalte gren af forsøget havde en gennemsnitsalder på 38 og ingen hjertelidelser, diabetes eller kræft, da de startede forsøget. Kostspørgeskemaer udfyldt ved forsøgets begyndelse og i opfølgningsperioden blev vurderet i forhold til, hvor nøje de overholdt middelhavskostprogrammet.

Der skete 125 dødsfald mellem 1999 og 2010. Sammenlignet med de deltagere, der ikke overholdt kostprogrammet, gav moderat overholdelse en 42 % lavere justeret risiko for at dø og nøje overholdelse en 62 % lavere risiko.

Middelhavskost er en hjertevenlig kostplan med masser af fibre, hvor måltiderne primært består af frugt, grønsager og enkeltumættede (gode) fedtstoffer som olivenolie, nødder og fisk med mindre mængder kød og raffinerede kulhydrater.

Forfatterne angiver antioxidant og betændelseshæmmende virkning samt forebyggelse af endotheliale skader som sygdomsbeskyttende mekanismer, der har forbindelse til en nøje overholdelse af middelhavskost.

Læs også
Spis dig sund!
Lev sundt og halvér risikoen for at dø tidligt
Tidligt gammel uden vitaminer og mineraler
Middelhavskost forlænger livet
Spis sundt – spis Middelhavskost
Olivenolie reducerer risikoen for slagtilfælde
Mænd dør af dårlig kost
Frugt og grønt kan redde dig fra at dø af en hjertesygdom

Kilde
J Nutr. 18. juli 2012.