Sund kost og livsstil

Nødder forebygger diabetes og er gode for hjertet

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Medical Association kan nødder forebygge type II-diabetes.

Over 16 år har forskerne fulgt cirka 84.000 kvindelige sygeplejersker i 11 af USA’s stater. Ved at indtage ca. 28 g nødder mindst fem gange om ugen, nedsættes risikoen for at udvikle diabetes med 27 % sammenlignet med de kvinder, som kun sjældent eller aldrig spiser nødder. Ved at spise det samme kvantum nødder 1-4 gange om ugen nedsættes risikoen for at udvikle type II-diabetes med 16 %. Ifølge undersøgelsen kan det at spise mindst 140 g jordnøddesmør om ugen reducere risikoen for diabetes med 21 % sammenlignet med dem som aldrig eller kun sjældent spiser jordnøddesmør.

Det umættede fedt i nødder har ifølge undersøgelsen også vist sig nyttigt i forhold til at forebygge hjertesygdomme. Det halve af en nød er fedt. Men det er det sunde fedt. Så hvis vi spiser 150 g nødder om ugen, kan vi nedsætte vores risiko for at få blodpropper og dø en pludselig hjertedød, lyder det fra Hjerteforeningen. “Danskerne spiser alt for få nødder. I gennemsnit to g om dagen. Kun 10 % af os spiser nødder mere end én gang om ugen. Men vi bør spise ti gange så mange, dvs. 20 g nødder om dagen, for nødder er gode for hjertet. De nedsætter risikoen for hjertesygdom og især for at dø af hjertestop.”

Nødder kan medvirke til at forebygge diabetesNødder indeholder stoffer som

  • stabiliserer hjerterytmen
  • nedsætter fedtindholdet i blodet
  • nedsætter blodtrykket
  • modvirker blodpropper og pludselig hjertedød.

Læs også
Kosten påvirker risikoen for diabetes
Mandler, peanuts og valnødder sænker kolesteroltallet
Mandler og nødder beskytter hjertet
Nødder er gode for blodtryk og hjerte
Valnødder er en god kilde til melatonin
Macadamia-nødder
Nøddebøffer
Valnøddetærte