Sund kost og livsstil

Birkesød Xylitol – et sikkert sødemiddel

De amerikanske sundhedsmyndigheder har fastslået, at xylitol er et sikkert middel at bruge – uanset mængde. I de mængder, der skal bruges til at forebygge tandproblemer (mindre end 15 gram pr. dag), er Birkesød xylitol sikkert for alle og enhver.

I større mængder skal man muligvis begynde i det små (15-20 gram) og derefter opbygge en større og større tolerans over for stoffet – præcis på samme måde som for visse frugter og grønsager. Et dagligt indtag på 30-40 g xylitol pr. dag er helbredsmæssigt sikkert nok, men kan have en afførende virkning og kan forårsage diarré hos nogle personer. Der findes naturligvis undtagelser og eksempler på personer, som har opbygget en langt større tolerans, men det står fast, at en dagsdosis på mere end 50 g xylitol har afførende virkning på mange personer.

Xylitol er godt for diabetikere, fordi det har et meget lavt glykæmisk indeks – og dermed minimal indvirkning på blodsukker- og insulinniveauet. Det giver en langsom, støt energitilførsel og øger kroppens evne til at absorbere B-vitaminer og calcium. De fleste diabetikere foretrækker så vidt muligt at undgå de sukkerlignende sødestoffer, fordi de ligesom almindeligt sukker omdannes til energi i kroppen og derved får blodsukkeret til at stige. Det betyder, at diabetikeren oftere er nødt til at måle blodsukker og justere sin insulinmængde lidt. Sukkerlignende sødestoffer er fx sorbitol og fruktose (frugtsukker), maltitol, maltitolsirup, isomalt og xylitol.

Birkesød – den bedste kilde til xylitol på det danske marked. Forhandles af Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Birkesød i pulver og tyggegummi
Xylitol – et naturligt sødemiddel med imponerende egenskaber
Birkesød Xylitol er godt mod astma og øreinfektion
Birkesød kan måske modvirke knogletab
SteviaSød – sødemidlet uden sukker
Frugtsukker giver fedt på maven
Diabetes type II: Den nye børnesygdom
Mors korendkage

Kilder
Casselbrant ML, Kaleida PH, Rockette HE et al. Efficacy of antimicrobial prophylaxis and of tympanostomy tube insertion for prevention of recurrent acute otitis media – results of a randomized clinical trial. Pediatr Infect Dis J. 1992;11:278-286.
Kontiokari T, Uhari M, Koskela M. Antiadhesive effects of xylitol on otopathogenic bacteria. J Antimicrob Chemother. 1998;41:563-565.
Akerblom HK, Koivukangas KT, Puuka R, Mononen M. The tolerance of increasing amounts of dietary xylitol in children. Int J Vitam Nutr Res. 1982;22:53-66