Sund kost og livsstil

Juice og sodavand kan give leverskader

En undersøgelse viser, at to glas juice eller sodavand om dagen kan give leverskader og i værste fald give behov for en transplantation. Leverskader bliver ofte forbundet med misbrug af alkohol, og de færreste er klar over, at også juice og sodavand kan give alvorlige skader på leveren.

Hvad kan der ske?

Hvis man drikker to glas juice eller andre sukkerholdige drikke om dagen, kan man risikere at udvikle en såkaldt fedtlever. Derudover er man i farezonen for at få sygdommen diabetes og for at få problemer med hjertet. Det viser en ny undersøgelse fra et israelsk hospital, hvor læger har sammenlignet to grupper af forsøgspersoner, der normalt ikke er i farezonen for at udvikle fedtlever.

Resultaterne fra undersøgelsen viste, at 80 % af de forsøgspersoner, som havde drukket sukkerholdige drikke, havde forandringer på leveren, mens leveren hos 17 % af de forsøgspersoner, der havde holdt sig fra søde drikke, havde ændringer.

Personer, der drikker en liter juice eller sodavand dagligt, er særligt udsatte, når det gælder leverens helbred. De har nemlig fem gange så stor risiko for at udvikle fedtlever, viste undersøgelsen.

Spis frisk frugt

Ifølge dr. Nimer Assy, som stod i spidsen for undersøgelsen, kan en længerevarende periode, hvor man drikker sukkerholdige drikke hver dag, få alvorlige følger. Han fortæller, at man kan risikere leversvigt og i værste fald få brug for en transplantation. Selv friskpresset frugtjuice kan være lige så skadeligt som sodavand og andre drikke med højt indhold af sukker, siger dr. Nimer Assy.

“Den ingrediens, som er skyld i skaderne, i juicer og drikke med brus er et frugtsukker, kaldt fruktose. Det optages i leveren, hvor det omdannes til fedt. Fruktose øger risikoen for fedtlever, skrumpelever og leverkræft,” siger dr. Nimer Assy til The Daily Mail og foreslår, at man højst drikker et glas juice eller sodavand om dagen.

For at få det fulde udbytte af vitaminer og mineraler i frisk frugt anbefaler dr. Nimer Assy, at man spiser frugterne hele og friske. På den måde kan de naturlige fibre i frugten forhindre, at fruktosen bliver optaget i leveren.

Umiddelbart skulle man tro, at problemet er løst, hvis man bare sørger for at drikke light-sodavand. Men sådan hænger det ikke sammen. “Lightdrikke indeholder ingen fruktose, men aspartam og karamel-farvestoffer. Begge disse stoffer kan øge resistensen mod insulin og medføre fedtlever,” siger han.

Det bedste for kroppen er ifølge dr. Nimer Assy helt at undgå juice og sodavand og i stedet blot drikke vand.

Læs også
Hvor sund er din lever?
Cola kan give leverskader
Kanel – er det virkelig farligt for os?
Sodavand øger risikoen for fedme og diabetes
Light-sodavand øger risikoen for hjerteanfald og hjerneblødning
Marietidsel, en gammel levervirksom lægeplante
Skyl pillerne ned, men ikke med hvad som helst…

Kilde
Jyllands-Posten, 15. august 2009.