Kosttilskud Sund kost og livsstil

Brystkræft, alkohol og folsyre

Er der en sammenhæng mellem risikoen for brystkræft, indtaget af alkohol og tilskud af folsyre? Ja, viser en undersøgelse 88.818 sygeplejersker.

Her fandt man i alt 3.483 tilfælde af diagnosticeret brystkræft. Blandt dem, der drak mindst 15 g alkohol pr. dag, var risikoen højest for de personer, der havde det laveste indtag af folsyre. Ved et samlet folsyreindtag på mindst 600 mikrogram pr. dag sammenlignet med 150-299 mikrogram pr. dag var den relative risiko på 0,55. Risikoen for brystkræft set i sammenhæng med alkoholforbrug var højest blandt kvinder med et samlet folsyreindtag på mindre end 300 mikrogram pr. dag. For kvinder, som indtog mindst 300 mikrogram folsyre pr. dag lå den relative risiko på 1,05 ved et alkoholindtag på mindst 15 g/dag vs. mindre end 15 g/dag.

Kosttilskud vs. livsstil

Denne undersøgelse rejser atter det ofte debatterede spørgsmål: Skal man give kosttilskud til personer, hvis livsstil undergraver deres helbred?

Mange vil mene, at man bør ændre sin livsstil, før man får kosttilskud. Arbejder man inden for nutidens sundhedsvæsen, forsøger man at overtale personen til at ændre livsstil – samtidig med, at man giver kosttilskud til at understøtte ændringen. Det er fx tilfældet med C-vitamin til rygere. Alle ved, at rygning er skadeligt. Og det er lige så sikkert, at en person, der ikke har tænkt sig at holde op med at ryge, har bedre af at få C-vitamintilskud end af ikke at få C-vitamintilskud. I tilfældet med brystkræft og personer, der drikker alkohol, er det klart, at drikker man mere end 15 g ren alkohol pr. dag, er det dårligt for helbredet, men man klarer sig bedre, hvis man samtidig tager tilskud af folsyre og/eller multivitaminer.

Folsyre spiller en rolle mod udvikling af brystkræftLæs også
Pas på dine bryster
Vitaminer og sund livsstil øger chancen for at overleve brystkræft
Alkohol, kaffe og grøn te – og risikoen for brystkræft
Motion kan medvirke til at forebygge brystkræft
B2-vitamin, folsyre og kræft i tyk- og endetarmen
Krillolie kan mindske risikoen for brystkræft
Kosttilskud indgår i en sund livsstil

Kilde
Zhang S et al. A Prospective Study of Folate Intake and the Risk of Breast Cancer. JAMA, 1999;281(17):1632-1637.