Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Grøn te kan lindre psykiske problemer

Fem kopper grøn te om dagen kan måske reducere omfanget af psy­kiske problemer med 20 %, viser et forsøg foretaget af forskere under ledelse af Atsushi Hozawa fra Tohoku University Graduate School of Medicine i Japan

I en forsøgsgruppe på 42.093 japanere led 2.774 (6,6 %) af psykisk stress, og indtagelse af grøn te syntes at kunne forbedre det psykiske velbefindende. Ifølge estimater fra Verdenssundhedsorganisationen WHO lider flere end 450 mio. mennesker ver­den over af stress. 17 % af alle europæere mener, at stress er den væsentligste risikofaktor for hel­bredet.

Grøn te og dets ekstrakter har allerede et godt ry – med forsøg, der rapporterer, at teen kan

  • beskytte mod Alzheimers og visse kræftformer
  • forbedre kredsløbet
  • sikre en sund mundhule
  • have en po­sitiv indflydelse på kontrollen med kropsvægten.

En række rapporter viser, at den grønne te og dens indholdsstoffer også kan reducere psykisk stress, men endnu har ingen større forsøg evalueret dette for­hold, siger forskerne.

Efter at have justeret resultaterne for potentielt forstyrrende faktorer, bl.a. alder, køn, sygdomshistorie, BMI, alkoholindtagelse, cigaretrygning og kost, fandt man frem til en signifi­kant omvendt sammenhæng mellem grøn te og psykisk stress hos personer, der drikker mindst fem kopper grøn te om dagen sammenlignet med personer, der drikker mindre end én kop om dagen.

Eftersom der var tale om et epidemiologisk forsøg kunne forfatterne ikke bevise, hvilke aktive stof­fer der står bag de påviste fordele. Der er behov for flere forsøg for at belyse de biologisk aktive stoffer og deres virkemekanisme. De fire primære polyfenoler, der findes i friske tebreve, er epi-gallocatechin gallat (EGCG), epigallocatechin (EGC), epicatehin gallat (ECG) og epicatechin (EC). Tidligere har et andet japansk forsøg rapporteret, at grøn te-ekstrakt kan udskyde de tegn på fysisk og mental udbrændthed, som ofte ses som resultat af nutidens stressede dagligdag. Fem dage med tilskud af EGCG har vist sig at kunne reducere mængden af iltede arter med forbindelse til udmat­telse i en dyremodel, viser resultater, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nutrition.

Grøn te siges at indeholde mere end fire gange så høj en koncentration af antioxidante catechiner som sort te (grønne tebreve, som er blevet iltet ved gæring), ca. 70 mg catechiner pr. 100 ml sam­menlignet med 15 mg pr. 100 ml for sort te.

Læs også
Sandheden om grøn te
Motion styrker dit mentale helbred
Plantestoffer, der kan mindske kronisk stress
Lev længe – drik grøn te
Grøn te og kaffe er godt for diabetikere
Grøn te hjælper dig til at tabe dig
Grøn te giver godt humør
Diabetes og grøn te

Kilde
Green tea consumption is associated with lower psychological distress in a general population: the Ohsaki Cohort 2006 Study. American Journal of Clinical Nutrition, offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.3945/ajcn.2009.28214.