Urter og krydderier

Enebær mod ødemer og mange andre lidelser

Mange mennesker oplever især om sommeren generende væskeansamlinger i kroppen. Sådanne ansamlinger resulterer i ødemer, dvs. udtræden af væske i væv, hvorved der fremkommer hævelser i fødder og ben, hænder og arme og i ansigtet. For meget vand i kroppen giver en fornemmelse af utilpashed. Du kender måske fornemmelsen af, at sko og fingerringe bliver for små. Undertiden hænger ødemer sammen med betændelser, allergier, nedsat passage i vener og lymfekar samt med reduceret hjerte- og leverfunktion. Under alle omstændigheder gælder det om at reaktivere nyrefunktionen.

Enebær er glimrende til at fjerne overflødige væskeansamlinger hos mange mennesker. De små bær stimulerer nyrerne til øget urinudskillelse og sørger for, at den overskydende væske transporteres bort fra de opsvulmede væv. Enebær har desuden en gunstig indflydelse på stofskiftet: Der udskilles mange af de stofskifteslagger, der er ansvarlige for de moderne stofskiftesygdomme. Denne virkning tilskrives især indholdet af  juniperin – et bitterstof, der har en gavnlig fordøjelsesfremmende effekt.

En enebærkur er også en god idé ved slidgigt og ved den store gruppe af neuralgisk-muskelreumatiske sygdomme som senelidelser og myoser, da den giver mulighed for mærkbar lindring.

Enebær bør aldrig tages dagligt i længere tid end 6 uger. Forklaringen er bærrenes kraftige stimulering af nyrernes urinudskillelse. Af samme grund bør gravide og mennesker med svækket nyrefunktion heller ikke indtage enebær.

Læs også
Venevenlige urter til dine trætte og tunge ben
Enebærsalve til lindring af muskelømhed og hæmorider
Hæmorider forsvinder med enebærsalve
Kisel – et livsvigtigt mineral til din krop
Vanddrivende urter