Fordøjelsesproblemer PMS og overgangsalder Urter og krydderier

Fantastiske fennikel

Ifølge de gamle grækere og romere kan fennikel give styrke, held og et langt liv. Fennikel er en af hovedurterne i de traditionelle indiske og iranske medicinsystemer. Og så er fennikel et dejligt krydderi i maden!

Sød, aromatisk fennikel (Foeniculum vulgare) ligner en større version af sin fætter, dild, men den har en meget karakteristisk, lakridsagtig smag. Den er en populær ingrediens i middelhavskøkkkenet, og den er længe blevet værdsat som lægeplante – særligt til at afhjælpe fordøjelsesproblemer. Både frø, knold og blade kan spises, og alle dele bruges i vid udstrækning som både krydderi og naturmiddel og har i vid udstrækning de samme sundhedsfremmende egenskaber, så der er mange måder at få mest muligt ud af denne alsidige plante på.

Essentiel fennikelolie dampdestilleres fra knuste fennikelfrø. Den er lys gul med en sødlig, krydret duft, der minder om anis, og den har betændelses- og mikrobehæmmende egenskaber. Den kan blandes i bæreolie og amvendes til at massere maveregionen i tilfælde af fordøjelsesproblemer, og den kan opløses i vand som gurgle- eller mundvand ved tandkødsinfektioner.

Knold og friske unge skud indeholder også betændelseshæmmende og antioxidante stoffer, fx rutin, quercetin, kaempferol, glykosider og anethol, hvilket kan være en af grundene til den anpriste virkning på fordøjelse og hormonregulering.

Her får du en oversigt over, hvad de videnskabelige beviser siger, at fennikel kan gøre for dig:

Bekæmpe sygdomme

Et forsøg, hvor man undersøgte de mikrobe-hæmmende virkninger af essentiel fennikelolie, viste, at olien var effektiv mod en lang række bakterier, bl.a. Bacillus cereus, Bacillus megaterium, Bacillus pumilus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Micrococcus luteus, Pseudomonas putida, Pseudomonas syringae og Candida albicans.

Andre forskere har påvist, at stødte fennikelfrø i en opløsning var effektive mod bakterier, der forårsager forstoppelse, diarré og dysenteri, samt visse hospitalsoverførte infektioner.

Ifølge et tredje forsøg var fennikel effektivt til at bekæmpe frie radikaler, som kan forårsage sygdomme. Dette tyder på, at fennikelekstrakt kan anvendes til at modvirke mange kroniske sygdomme og farlige helbredsproblemer, bl.a. kræft, åreforkalkning og inflammation.

Berolige tarmsystemet

Te lavet af knuste fennikelfrø indeholder olier og andre aktive stoffer, som kan være med til at afslappe musklerne i tarmsystemet og reducere mængden af tarmluft, oppustethed og mavekramper. Nogle af de olier, der findes i fennikel, har også vist sig at kunne medvirke til at stimulere udskillelsen af fordøjelsessafter.

Det gør fennikel til et middel, man altid bør have stående til at afhjælpe fordøjelsesproblemer, mens tinktur eller te af hele fennikelfrø kan være nyttige mod symptomer på irritabel tarm, colitis ulcerosa og Crohns sygdom.

Forsøg har vist, at en kombination af pebermynte, kommen og fennikel kan reducere tarmgas og smerter hos personer, der er plaget af forstoppelse. Denne blanding er god til en kop te efter aftensmaden. Fennikel kan også være effektiv mod orm og parasitter på grund af den flygtige olie anethol, som også giver fennikel dens karakteristiske anissmag.

Afhjælpe kolik hos spædbørn

Små maver kan også have gavn af fennikel – den krampeløsnende virkning gør planten til et godt valg til at berolige spædbørn med kolik, og fennikel er en almindelig ingrediens i ’gripe water’ – et middel, der i mange lande er førstevalget til babyer med kolik, men stort set ikke anvendes i Danmark.

I et forsøg var et tilskud af fennikelfrøolie i stand til at lindre kolik i 65 % af tilfældene, sammenlignet med kun 24 % af de babyer, der fik placebo. Dosis var 1-4 tsk op til fire gange dagligt af et vandbaseret præparat med 0,1 % fennikelolie.

Hvis du stadig ammer, og du ikke bryder dig om at give dit spædbarn fennikel, kan du drikke fennikelte i løbet af dagen, idet de sundhedsfremmende egenskaber så vil gå over i brystmælken.

Lindre hoste og forkølelse

Hostesaft med fennikel anvendes traditionelt til at fortynde slim og dermed gøre hosten mere produktiv. Dette kan til dels skyldes fennikels antibakterielle egenskaber.

Men fennikel er også betændelseshæmmende, og der er fundet beviser for, at urten kan være effektiv mod en lang række inflammatoriske sygdomme og type IV allergiske reaktioner (en forsinket form for overfølsomhed, der tager 2-3 dage at udvikle). Fennikel har desuden en generelt smertestillende virkning, der kan lindre ved ondt i halsen.

Vedligeholde væskebalancen

I traditionel europæisk medicin (særligt i Middelhavsområdet) og i Amerika anses fennikel for at være et effektivt vanddrivende middel, der kan lindre væskeophobninger og oppustethed. Der findes ingen forsøg på mennesker, der kan understøtte dette, men dyreforsøg tyder på, at der er noget om snakken. Hos mus har man således påvist, at fennikeltinktur kan reducere væskeophobninger uden signifikante ændringer i mængden af kalium og natrium – noget, som ellers altid er genstand for bekymring ved indtagelse af vanddrivende midler.

Ved andre forsøg med rotter har det vist sig, at selvom fennikel har en vanddrivende virkning, har urten ikke samtidig den blodtrykssænkende virkning, man ellers ser ved vanddrivende midler – hvilket tyder på, at virkningen opstår gennem andre fysiologiske kanaler end dem, man ser ved konventionelle vanddrivende midler.

Lindre smertefulde menstruationer

Forsøg viser, at fennikel er en kilde til planteøstrogener, som kan efterligne virkningen af østrogen. Dette er årsagen til, at man anvender planten til at opretholde hormonbalancen hos kvinder i alle aldre – fra unge mødre til kvinder i overgangsalderen. Smertefulde menstruationer (dysmenoré) er et almindeligt problem for mange kvinder, som ofte tyr til håndkøbsmedicin, fx NSAID-præparater som Ibuprofen, til at dæmpe smerterne med. Men ca. 10-20 % af alle kvinder, der lider af stærke menstruationssmerter og ubehag, finder ikke lindring med konventionelle smertestillende midler.

Mange vender sig mod alternative eller komplementære behandlingsformer, og et forsøg fra 2012 har vist, at fennikel kan være en hjælp. Forskerne påviste, at fennikel har egenskaber, som kan medvirke til at reducere livmoderens sammentrækninger – årsagen til menstruationssmerterne – mens den let vanddrivende virkning kan være med til at reducere ubehagelig oppustethed.

Lindre overgangsalderens symptomer

Der findes videnskabelige beviser for, at fennikel kan være effektivt til at klare generne i forbindelse med kvinders overgangsalder, fx hedeture, søvnløshed, tørhed i skeden og angst. I forsøget fik deltagerne bløde kapsler med 100 mg fennikel to gange dagligt i otte uger. Fennikel viste sig at være en sikker og effektiv behandling til at reducere overgangsalderens gener uden alvorlige bivirkninger. Forskerne konkluderede, at fennikel kan medvirke til at lindre generne i forbindelse med overgangsalderen hos kvinder, der har et lavt niveau af østrogener, går tidligt i overgangsalderen eller har fået fjernet livmoder eller æggestokke.

En anden mulig gene er øget hårvækst i ansigtet. I et dobbeltblindforsøg kunne en ansigtscreme med 2 % fennikel ikke stoppe hårvæksten, men hårene blev tydeligt finere. Denne virkning er efter forskernes mening relateret til fennikels østrogenvirkning.

Sådan bruger du fennikel

Mere fennikel i kosten er en god måde at nyde virkningen af denne dejlige plante. Både knolden og bladene kan blandes i suppe, steges i olie eller grilles. Du kan også skære knolden i tynde skiver og blande dem i salater. Fennikel er en kaloriefattig kilde til C-vitamin, kostfibre, kalium og calcium og en lang række antioxidanter og betændelseshæmmende flygtige olier. Fennikel er også overraskende rig på sundhedsfremmende fedtsyrer.

De olieholdige frø kan også anvendes til at give smag til fisk, kød og grønsagsretter, samt brød og chutney. Som eliksir kan du tage 1-2 tsk (5-10 ml) tre gange dagligt i en smule vand mellem måltider.

Hvis du bruger frøene medicinsk, så regn med 5-7 g (1-1½ tsk) pr. dag. Lav evt. et afkog af 2-3 g (½ tsk) knuste frø pr. kop vand og lad det trække i 10-15 minutter. Lad teen koge under låg. Afkøl, si og drik tre kopper om dagen. Husk at overholde den daglige dosis – som med alle kraftige urter skal du ikke lade dig friste til at overskride den maksimale anbefalede dosis.

Læs også
Fennikel: Dejlig til madlavning og nyttig i husapoteket
Anvendelse af urter: Afkog og teudtræk
Natur-Drogeriets krydderier – en fryd for sanserne!
Julia Vøldan: Syre/base-balancen
Taurin har infektionshæmmende aktivitet
Tre gode forslag til fastekure
Aktivt kul reducerer tarmluft

Kilder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549
https://bmccomplementalternamed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-9-30
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/582767/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12868253
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X0400142X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11349824/
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11655-013-1327-0
http://www.ayujournal.org/article.asp?issn=0974-8520;year=2012;volume=33;issue=2;spage=311;epage=313;aulast=Omidvar
https://www.naturalhealthnews.uk/herbal-remedies/2017/05/fennels-a-safe-and-effective-remedy-in-menopause/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711304702470