Døjer du ofte med forstoppelse, kan det måske være en ide for dig at se nærmere på hørfrø.
Frøene fra hørplanten er blevet anvendt som fødevare i Asien og Europa i de sidste 8.000 år – mindst. Hørfrø er op gennem historien blevet knust og anvendt som mel til bagning. Frøet har en mild, nøddeagtig smag og et højt indhold af opløselige og uopløselige fibre og omega 3-fedtsyrer. National Cancer Institute har udpeget hørfrø som en meget næringsrig del af en kost, der skal medvirke til at beskytte mod både kræft og sygdomme i hjertets kranspulsårer.
Gule hørfrø siges at have et højere indhold af omega 3-fedtsyrer end de mere almindeligt dyrkede brune hørfrø. Denne større mængde omega 3-fedtsyrer og den øgede mængde opløselige fibre gør de gyldne hørfrø lidt mere velegnede til kræftpatienter og diabetikere – og giver en bedre hjælp til sænkning af kolesteroltallet.
Gule hørfrø er en af de rigeste kilder til de værdifulde omega 3-fedtsyrer i og med, at 48 % af hørfrøets fedtindhold er omega-3. 6 cl hørfrø pr. dag i kosten giver dig mere end 11 g fibre, 10 g protein og 9 gram sundhedsfremmende, velsmagende omega 3-fedtsyrer!
Forslag til anvendelse
- Drys hørfrø over din morgenmad, fx mysli.
- Tilsæt hørfrø til wok-mad eller risretter.
- Så hørfrø og brug spirerne til salat eller sandwich.
- Brug hele eller knuste hørfrø i den mel, du bruger til bagning.
Forstoppelse – hvem og hvorfor?
En utilstrækkelig mængde fibre i kosten er hovedårsagen til forstoppelse, som diagnostisk set opstår, når en person har afføring mindre end tre gange om ugen. Forstoppelse er meget ubehageligt, men ikke nogen sygdom. Produkter som fx gule hørfrø er meget virksomme. De kan være en stor hjælp mod forstoppelse. De naturlige kostfibre i hørfrø fordøjes ikke i maven, men går direkte til tyktarmen, hvor de fungerer som en form for “svamp”, der opsuger vand til afføringen og øger antallet af bakterier i tyktarmen. Begge dele er medvirkende til at give en afføring, der har en blødere konsistens, og som dermed lettere kan passere igennem tarmene. Eksperter anbefaler desuden masser af vand og regelmæssig motion – samt at man undgår lang tids brug af de afførende midler, der sælges i håndkøb.
Nogle mener, at man bør have afføring hver dag, men det er ikke nødvendigvis korrekt. Der findes ikke noget “rigtigt” antal gange. Hver enkelt krop finder selv ud af, hvor mange gange afføring er påkrævet. Det afhænger af den mad, man spiser, hvor meget man rører sig osv. Alle oplever på et eller andet tidspunkt forstoppelse. I de fleste tilfælde varer det kun kortvarigt og er ikke alvorligt. Når man ved, hvad der kan give forstoppelse, kan man gøre noget for at forebygge tilstanden.
Ifølge National Health Interview Survey fra 1991 hævder 4,5 mio. amerikanere, at de lider af forstoppelse hele tiden eller næsten hele tiden. Denne gruppe består overvejende af kvinder, børn og personer på 65 år og derover. Gravide klager også over forstoppelse, og det er almindeligt problem oven på en fødsel eller en operation. Forstoppelse er den mest almindelige mave-/tarmlidelse i USA, og ca. 2 mio. lægebesøg om året drejer sig om forstoppelse. Men de fleste behandler sig selv uden at søge lægens hjælp – hvilket man kan se ud fra de 725 mio. dollars, der hvert år bruges på afføringsmidler i USA.
Hvad skyldes forstoppelse?
For at forstå, hvad forstoppelse er, er det godt at vide, hvordan tyktarmen fungerer. Efterhånden som maden passerer igennem tarmen, absorberer den vand, samtidig med at der produceres et affaldsprodukt (afføringen). Muskelsammentrækninger i tyktarmen presser afføringen ned imod endetarmsåbningen. Når afføringen når frem til endetarmen, er den helt fast, fordi det meste af vandet er blevet absorberet.
Den hårde og tørre afføring, man ser ved forstoppelse, opstår, når tyktarmen absorberer for meget vand. Det sker, når tyktarmens muskelsammentrækninger er langsomme eller træge. Derved passerer kun afføringen for langsomt gennem tyktarmen.
Almindelige årsager til forstoppelse
- For få fibre i kosten
- For lidt væske
- Mangel på motion
- Medicin
- Irriteret tyktarm
- Ændringer i livsstil eller rutiner, fx graviditet og rejser
- Misbrug af afføringsmidler
- Man overhører kroppens signaler om afføringstrang
- Problemer med tyk- og endetarm
Fibre – opløselige og uopløselige – findes i frugt, grønsager og korn, som kroppen ikke kan fordøje. Opløselige fibre opløses let i vand og får en blød, gel-lignende konsistens i tarmene. Uopløselige fibre passerer uændrede igennem tarmene. Fibrenes mængde og den bløde konsistens er med til at forebygge den hårde, tørre afføring, som har svært ved at passere.
Lignaner
Hørfrø er den fødevare, der har langt det største indhold af lignaner – specielle antioxidanter med en dokumenteret forebyggende indvirkning på kræft, hjertesygdom, leddegigt, diabetes og andre sygdomme. Antioxidanter er med til at modvirke skader forårsaget af frie radikaler – molekylære partikler, som farer rundt inde i kroppen på jagt efter et manglende elektron. En typisk antioxidant leverer denne elektron, så den frie radikal kan standse sin vilde jagt.
Hørfrø har 100 gange så højt et lignan-indhold som den næstbedste fødevarekilde. Der findes i alt 28 kræftforebyggende stoffer i hørfrø, og heraf er størsteparten lignaner. Nogle lignaner er phytoøstrogener. Den forholdsvis lille mængde af disse naturlige stoffer, som findes i hørfrø, kan være med til at afbalancere kvinders hormonsystem og reducere PMS og andre forstyrrelser – uden selv at blive et problem.
Hørfrø indeholder 2 % organisk bundne mineraler. Det er en god kilde til højt-optageligt kalium, kalk, magnesium, fosfor, jern, kobber, zink, mangan, selen og bor. Desuden indeholder hørfrø store mængder A-vitamin (betacaroten), B1-, B2-, B3-, B6-, B12- og E-vitamin.
Læs også
Hørfrø for sundhedens skyld
Forstoppelse: Et problem, der er udbredt over hele kloden
Forstoppelse – hurtig hjælp, når ferien er i fare
Hørfrø til en velfungerende fordøjelse
Fordøjelsesforstyrrelser
Fordøjelsesbesvær? Prøv med artiskok
Hørfrø kan hjælpe overvægtige præ-diabetikere
Forbrugererfaring: Thea-Go’ til fordøjelsen