Fordøjelsesproblemer

Halsbrand kan være en alvorlig lidelse

Hyppig halsbrand er et alarmsignal, og hvis der ikke bliver gjort noget ved de sure opstød fra mave­sækken, kan der opstå betændelse – og i værste fald kræft – i spiserørets slimhinde. Saltsyren i mavesækken er så koncentreret, at den er i stand til at opløse et barberblad fuldstændigt i løbet af blot 20 minutter. Men en sund mavesæk beskytter sig selv mod ætsning ved hjælp af en stærk slimhinde.

Læs her, hvad du skal passe på i forbindelse med sure opstød, og hvad du selv kan gøre.

Hvad er halsbrand?

Fed mad, for meget kaffe og for mange søde sager – “synder”, der ofte fører en brændende fornem­melse i spiserøret med sig. Har man kun en gang imellem halsbrand, når man har “syndet”, er der ingen grund til bekymring. Men det ser noget andet, når du ofte – dvs. en eller flere gange om ugen – er plaget af sure opstød. “Det tyder nemlig på, at lukkemekanismen mellem spiserøret og maven ik­ke fungerer længere”, forklarer professor, dr. Hans-Dieter Allescher, gastroenterolog ved Rechts der Isar-klinikken i München. Mavesyren flyder hen, hvor den ikke har noget at gøre – op i spiserøret. Lægerne kalder dette for refluks.

Faren er, at mavesyren angriber den sarte slimhinde i spiserøret og giver betændelse (refluksøsofa­gitis). I svære tilfælde bliver cellerne i slimhinden varigt beskadigede. Dermed øges risikoen for kræft i spiserøret. Nye undersøgelser viser, at der er sket en drastisk stigning i antallet af tilfælde af adenocarcinom – en variant af spiserørskræft – i de seneste årtier. Lægerne mener, at årsagen skal findes i det stigende antal af refluks-tilfælde.

Normalt åbnes lukkemusklen i bunden af spiserøret kun, når der skal transporteres føde ned i mave­sækken. Den omvendte vej er undtagelsen – fx når der på grund af for meget luft er opstået et o­vertryk i maven. “En sund beskyttelsesrefleks, som alle kender som opstød”, siger Allescher. En an­den mulighed er, at fedtholdige spiser og visse drikkevarer (fx kaffe og hvidvin) sænker trykket i lukkemusklen, som så lettere lader mavesaften passere op i spiserøret. I de fleste tilfælde fører det dog ikke til problemer, fordi spiserøret kan rense sig selv og transportere syren tilbage i maven.

Halsbrand – de vigtigste årsager

Tilbageløbende mavesyre irriterer nerverne i spiserørets slimhinde, og der opstår halsbrand. Årsagerne kan være:

Halsbrand kan være en alvorlig lidelse

1. Lukkemekanismen fungerer ikke

Den hyppigste årsag. Lukkemusklen mellem spiserøret og maven lukker ikke tit, når der er trans­porteret mad igennem.

2. Ophobning i mavesækken

Hvis maven på grund af sygdom ikke tømmes, stiger trykket, og tilbageløbet af syre fremmes.

3. Rense-mekanismen forstyrres

Spiserøret transporterer ikke hurtigt nok mavesaften tilbage i maven efter opstød.

4. For højt tryk

Hvis maven og mellemgulvet er under tryk (fx ved overvægt), flyder mavesyren lettere tilbage i spiserøret.

5. For meget syre

Hvis maveslimhinden producerer for meget syre, stiger risikoen for halsbrand.

Lejlighedsvis halsbrand: Syrebindende midler hjælper

Ofte er dette “rensningsanlæg” også overbelastet hos sunde og raske mennesker. Mavesyren bliver ikke skyllet hurtigt nok ud og irriterer nervecellerne i spiserøret, og der opstår halsbrand. Førstehjælpen består af et glas lunkent vand, som skyller syren væk. “Hvis det ikke er nok, kan man også prøve at drikke mælk eller spise en rå kartoffel – det neutraliserer syren”, anbefaler professor Allescher. Den hurtigste hjælp ved lejlighedsvis halsbrand er syrebindende midler.

Halsbrand kan være en alvorlig lidelse - artiskok kan måske hjælpeLæs også
Halsbrand – når maven har brug for en ildslukker
Mavebesvær: Er der ild i din mave?
Fordøjelsen – skematisk set
Ingefær mod sure opstød
Kaffe kan måske lindre fordøjelsesproblemer
Artiskok kapsler virker mod dyspepsi