Fordøjelsesproblemer Naturmidler

Forstoppelse – hurtig hjælp, når ferien er i fare

Kender du det? Man har tænkt på alt, men ferien bliver alligevel ikke så afslappende, som man har regnet med – af en meget enkel og meget smertefuld grund: Forstoppelse.

Mange vil nikke genkendende til situationen, for tæt på 80 % af alle rejsende rammes af mere eller mindre udprægede mave-/tarmproblemer. Man sidder ned i timevis i flyet, klimaforholdene på feriestedet er fremmede, og det samme gælder maden – og det går hårdt ud over maven og tarmene.

Omstilling til ferie

Resultatet er, at vores sarte fordøjelsessystem giver op, reagerer med træghed og ubehagelig oppustethed, en “fyldt” fornemmelse eller smertefuld forstoppelse – og så bliver hvert toiletbesøg til en besværlig kraftanstrengelse.

Det mest lumske er, at mens man hjemme kan holde maven og tarmene i gang med tilstrækkelig “starthjælp” i form af råkost og fibre, så er det straks sværere, når man er på ferie. For eftersom mange læger advarer mod at spise “råkostbomber” som fx salater pga. den store fare for overførsel af smitte, så forudsætter en fiberrig kost også stor tilførsel af væske. Og lige præcis når man er på ferie, kan dette være et problem, fordi man både sveder meget og drikker mindre.

Uden tilstrækkelig væske fortykkes fiberstofferne i tarmen, og det fører uundgåeligt til forstoppelse. Hvad kan man så gøre for igen at sætte skub i tarmen? Mange af de tilsyneladende “harmløse” afførende midler har for nylig været udsat for stor kritik, fordi de indeholder stoffer, som man mistænker for at være ikke-sundhedsbefordrende ved længere tids brug eller i høje doser.

Blide hjælpemidler ved de første tegn

Netop derfor har et hæderkronet middel fået en renæssance: Kristpalmeolie – det klassiske “smøremiddel” til tarmene. Let at dosere og helt smagsneutral, og de værdifulde fedtsyrer i olien holder mavens indhold elastisk og aktiverer tarmmuskulaturen. Derfor hører Kristpalmeolie også til i rejseapoteket.

Hvis man tager Kristpalmeolie ved de første tegn på forstoppelse, opnår man den ønskede virkning – uden at sætte FOR meget skub i tarmene – ved at styrke den transporterende tarmmuskulatur. Smerter og oppustethed bliver mærkbart mindsket – og det er den bedste garanti for en virkeligt “afspændende” ferie.

Kristpalmeolie kan uden problemer anvendes til børn fra 10 år. Max. ½-1 teskefuld 1-3 gange daglig i 1-2 uger.

Også god, når du ikke holder ferie…

Kristpalmeolie er også en vigtig problemløser uden for ferietiden. Ca. 50 % af befolkningen kender til problemet forstoppelse i dagligdagen – og det kan virkelig være et problem, der trykker! Her er 10 tips til en god fordøjelse:

  1. Spis masser af fibre, fx fuldkornsprodukter, rå grønsager, frisk salat og frugter.
  2. Spis såvidt muligt på faste tidspunkter.
  3. Drik mindst 2 liter dagligt. Væske gør afføringen blød og letter dermed transporten i tarmen.
  4. Sørg for at få regelmæssig motion. Dermed øger du stofskiftet og sætter gang i tarmsystemet.
  5. Tag dig god tid til toiletbesøg – 5-10 minutter. Lad være med at undertrykke den naturlige trang til toiletbesøg – jo længere afføringen opholder sig i tarmen, jo fastere bliver den.
  6. Tag dig god tid til at spise, og tyg maden grundigt.
  7. Undgå fødevarer, der virker stoppende – fx chokolade, bananer og tyttebær.
  8. Undgå drikkevarer, der stopper – fx sort te, kakao og rødvin.
  9. Naturlige fødevarer som hørfrø og hvedeklid hjælper – sammen med rigelige mængder væske – med til at løsne forstoppelsen.
  10. Sørg for at holde humøret højt. Også mentale faktorer som nedtrykthed og depression kan føre til forstoppelse.

Læs også
Kristpalmeolie – et virksomt naturmiddel fra Østen
Kristpalmeolie kan bruges til mange formål
Kristpalmeolie – mere end et afføringsmiddel
Har du ‘træg mave’?
Vand er livsvigtigt for dig
Afføringsmidler er ikke skadelige
Så meget væske har du brug for om dagen
Fordøjelsesbesvær? Prøv med artiskok
Hørfrø – en fantastisk hjælp ved forstoppelse
Hæmorider – problemet, man ikke taler om