Folkesundhed Kosttilskud

Samtale er bedre end medicin

Psykologerne og psykiaterne er enige om, at det for mange mennesker er bedre med samtaleterapi end nervepiller. Ifølge psykologerne er der i dag alt for mange mennesker, der behandles med nervemedicin, men som lige så godt kunne hjælpes med samtaler hos en psykolog.

Psykolog og lektor ved Aarhus Universitet, Esben Hougaard, siger, at selv om samtale og medicin på kort sigt har samme effekt, virker samtaleterapi bedre på langt sigt: “Med medicin er der stor risiko for tilbagefald. Derfor ender det ofte med livslang medicinering. Samtaleterapi kan derimod virke helbredende over kort tid”. Ifølge Esben Hougaard kunne 3/4 af de patienter, der i dag er på nervemedicin, lige så godt behandles med samtaleterapi. Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Merete Nordentoft, vurderer også, at flere kan behandles af psykologer.

Men ansvaret for det høje medicinforbrug er også patienternes, mener professor i psykiatri og formand for Psykiatrifonden, Jes Gerlach. Det gælder ikke mindst sovemedicin: “Der bruges oplagt for meget sovemedicin. Det er en myte, at man skal sove som en sten otte timer hver nat. Når man kommer lidt op i årene, er det helt normalt at vågne tre-fire gange i løbet af natten. Men folk kræver at blive medicinerede, selv om de faktisk ikke er syge”, siger Jes Gerlach.

Han mener, at befolkningen burde oplyses bedre, så de ikke opfatter almindelige alderdomstegn som sygdom. Desuden mener han, at de praktiserende lægers indledende samtaler med patienterne ikke tackles godt nok. Resultatet er for hastig og unødig brug af receptblokken.

Sammen med samtaler kan du måske finde lindring med perikon. Natur-Drogeriets perikon dråber kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Depression – en sygdom, der kan behandles
Svømning som psykoterapi
Depressioner kan behandles med den gamle lægeplante perikon
Mænd og kvinder stresser lige meget
Perikon er effektiv mod depression
Tryptofan er med til at holde depressionen i skak
De 10 lykkebud