Folkesundhed Sund kost og livsstil

Naturopati

Den neuropatiske helbredelsesmetode kan opvise forbløffende resultater. Hvor andre kurmetoder har vist sig magtesløse, er det ofte lykkedes at helbrede selv de sværeste sygdomme ved naturopati – altså en metode, som bygger på ”naturens egen medicin”.

Hvad er naturopati?

Naturopati er et gammelt tysk helbredelsessystem, der i vore dage er meget udbredt i store dele af verden, især i USA, og som ikke blot tager fat på selve sygdommen, men også årsagen til den. Kuren er altomfattende og erfaringsmæssigt ”helhedshøjnende”, siger man. Grundsynspunktet i naturopatien er, at de fleste sygdomme opstår gennem fejlernæring og forkert levevis, og behandlingsmetoderne tager sigte på at hjælpe patienten dels ved en omlægning af denne forkerte levevis, dels ved at give ham/hende noget af den medicin, der forekommer i selve naturen.

Formålet med enhver naturopatisk kur er at skabe en naturlig, kemisk balance i blodet og normalisere alle fysiologiske tal, fx blodtryk, puls, blodprocent osv. Det er nemlig, mener naturopaten, netop den manglende balance i blodet, der fremkalder sygdommene, og da det er en forkert levevis, der ødelægger blodet, må patientens levevis altså lægges om.

Kost

Normal kost rummer en mængde sygdomsfremkaldende syrer, og derfor lægges der i naturopatien afgørende vægt på kosten, der skal være så basisk som muligt. Nydelsesmidler som kaffe, te, tobak, øl, vin, spiritus, søde sager osv. er bandlyst under kuren, fordi der bl.a. er store mængder urinsyre i disse ting.

Kostplanen er desuden rent vegetarisk. Patienten må ikke blot undvære kød og mælk, men også krydderier, salt, sukker osv. Hvedemel er ligeledes ude­lukket, fordi det ifølge naturopatien indeholder klor, der skader nerve- og slimhindesystemet. Patienterne henvises til groft fuldkornsbrød, og i ste­det for sukker tillades kun ægte, ren bihonning som sødemiddel. Det manglende salt i maden kan i no­gen grad erstattes af lidt sellerisalt.

Medicin

I forhold til medicin er den naturopatiske holdning, at det meste af den syntetiske medicin nok virker hurtigt, men ofte kun symptom-undertrykkende, uden at gå til ondets rod. Og i modsætning hertil vil den naturopatiske medicin fjerne selve lidelsens årsag. Har man fx hovedpine, er en tablet med paracetamol rar at have ved hånden. Hovedpinen forsvinder, men den lidelse, der fremkalder hovedpinen, er jo ikke helbredt, fordi symptomerne er undertrykt. Man skal måske have en ny hovedpinetablet dagen efter, og formentlig har de kemiske stoffer i tabletten ikke nogen gavnlig virkning på kroppen som helhed. De er, siger naturopaten, med til at ødelægge blodets naturlige balance – nøgleordet i denne behandlingsmetode.

Naturopatien kan anvise 10-15 forskellige medikamenter fra naturens eget apotek mod hver enkelt sygdom. Disse medikamenter kaldes plantedroger – udtrukne celler af rødder, bark, blade, blomster og frugter, der har en helbredende kraft i sig. Disse plantedroger har været brugt gennem århundreder, men gik til dels i glemmebogen, efterhånden som man på grund af det voldsomme opsving i den organiske kemi fik en lang række kemiske lægemidler.

Behandling

Naturopatisk behandling består af fire lige vigtige dele:

  • ”Grundårsagsdiagnose”
  • gennemgribende medicinering, udelukkende bygget på plantedroger
  • fysiurgi i form af bade, omslag osv.
  • gennemført kostomlægning.

Denne alsidige behandlingsmetode betyder, at man ikke blot gennem plantemedicinen bekæmper selve sygdomen, men også, at man straks begynder at højne hele organismens sundhed. Alle fysiologiske tal normaliseres, blodet renses og får sin naturlige, kemiske balance, hjertet får normalt pulsslag, fordøjelsesorganernes arbejde normaliseres, nervesystemet bringes i balance osv.

Som det fremgår, kræver kuren et betydeligt arbejde af patienten – men denne indsats bærer lønnen i sig selv!

Læs også
A. O. Hansen: Cellens liv og egen verden
Mikkel Hindhede gik imod strømmen
Multisygdom – hvad er det?
Naturterapi: Boost dit helbred med kræfter fra naturen
Ikke-medicinske behandlingsformer mod forhøjet blodtryk
Vegetarer har større chancer for at undgå sygdom
Johann Schroth: Tørre dage og drikkedage

Kilde
Ude og Hjemme, nr. 47, 1958.