Godt at vide Hjerte-/kredsløbssygdomme

En genstand om dagen kan reducere risikoen for hjertedød

“Adskillige forsøg har vist, at der er en præventiv sammenhæng mellem alkohol og sygdom i hjertets kranspulsårer, hjerneblødning og hjertesvigt, men der er kun forsket meget lidt i sammenhængen mellem alkohol og akut hjertedød”, forklarer forsøgets leder Stephanie Chiuve fra Brigham and Women’s Hospital i Boston. “I dette forsøg ville vi se på sammenhængen mellem moderat alkoholindtag og risikoen for akut hjertedød hos kvinder. Vi fandt frem til, at der er en U-formet sammenhæng”, siger Chiuve. Det betyder, at for lidt eller for meget alkohol giver en højere risiko for hjertedød i forhold til et moderat indtag. “De kvinder, der vælger alkohol, bør drikke ca. én genstand om dagen. I denne mængde så vi den største sundhedsmæssige gevinst”, siger hun.

Selvom forsøget ikke var designet til at fastslå, hvor meget alkohol der skal til for at forebygge akut hjertedød, konkluderer Chiuve, at alkohol har en sundhedsfremmende effekt på kolesterolniveauet og medvirker til at reducere den mængde plak, der samles i blodkarrene. Hun understreger, at det ikke ser ud til, at en bestemt type alkohol har større virkning end andre, hvilket tyder på, at det er den etanol, der findes i alkoholiske drikke, som har den sundhedsfremmende virkning.

Men der er ikke kun gode nyheder. Alkohol kan nemlig også have det, der kendes under betegnelsen pro-arrytmisk virkning. Det betyder, at alkohol kan give hjerteflimmer. Virkningen er så velkendt, at den har fået tilnavnet “Holiday Heart Syndrome”.

Chiuves forsøg omfattede 85.067 kvinder fra det såkaldte Nurses’ Health Study. Ingen af kvinderne led af en kronisk sygdom ved forsøgets start, og alle kvinder besvarede spørgsmål om deres alkoholindtag hvert fjerde år.

Én genstand indeholder ifølge Chiuve ca. 15 g alkohol. Og én genstand er 3,5 dl øl, 1,2 dl vin eller 0,5 dl spiritus. Forskerne fandt frem til, at kvinder, der drak mellem 5 og 14,9 g alkohol om dagen, havde den laveste risiko for akut hjertedød. De, der tidligere havde drukket, havde en 21 % lavere risiko sammenlignet med personer, der aldrig havde drukket alkohol.

Kvinder, der drak 0,1-4,9 g alkohol havde en 23 % lavere risiko for akut hjertedød sammenlignet med personer, der aldrig havde drukket alkohol, mens de, der fik 5-14,9 g om dagen reducerede risikoen med 36 %. Kvinder med et forbrug på 15-29,9 g alkohol pr. dag havde en 32 % lavere risiko.

Men når mængden af alkohol dagligt oversteg 30 g – dvs. to genstande om dagen – steg risikoen for akut hjertedød med 15 % i forhold til den totalt afholdende gruppe.

Læs også
Alkohol i moderate mængder er livsforlængende
Sådan virker alkohol på kroppen
Tips til en sund lever
20 % af alle hospitalsindlæggelser skyldes alkohol
Rødvin er godt for hjertet
K-vitamin kan mindske din risiko for at dø
Carsten Vagn-Hansen: Atrieflimmer – hvad er det?

Kilder
Chiuve S. Heart Rhythm, 2010.