Godt at vide

Lusene – en besværlig kamp

Aldrig så snart er barnet behandlet mod lus, før de små sejlivede blodsugere dukker op igen. Og igen. Om de hjemlige lus har udviklet resistens, er ikke blevet undersøgt, men flere ting peger i den retning. Det samme er tilfældet i hele Vesteuropa og USA. “Resistensen opstår netop, fordi lusene bliver udsat for det samme kemikalie igen og igen. Det gør, at de muterer og bliver modstandsdygtige”, siger Gerald C. Coles, der er er seniorforsker ved University of Bristol.

Statens Skadedyrlaboratorium opfordrer forældrene til at rede barnets hår igennem med en tættekam, efter at håret er blevet vasket og smurt ind i balsam. Så skal de tørre kammen af i et hvidt stykke køkkenrulle og undersøge papiret.

Kemisk behandling

De mest almindelige mærker på markedet er Hedrin og produkter fra Australian Bodycare. En ny behandling skal gentages efter otte dage, når eventuelle luseæg er klækket.
Det er ikke undersøgt, om lusene viser resistens over for de nævnte midler.

Alternativ behandling

Hvis de kemiske midler ikke virker, kan lusene også bekæmpes med gentagen, grundig kæmning af håret hver anden dag i 14 dage. Håret skal være vådt, gerne indsmurt i balsam, og kammen skal tørres af i et stykke køkkenrulle mellem hvert tag.

Alternative midler som husholdningssprit, petroleum, sabadille-eddike, vulkansk aske, tetræolie og andre essentielle olier bliver undertiden anvendt til bekæmpelse af lus, men de har ingen videnskabeligt dokumenteret virkning.

I helsebranchen har mange haft god virkning af vulkansk jord/aske, der skal indgnides i håret og sidde her ½-1 time. Man skal undgå at få pulveret i øjne og luftveje.

Efter behandling

Udover lusebehandlingen bør kamme, hårbørster og huer vaskes i sulfovand, i vaskemaskinen eller isoleres i fryseren i 48 timer. Det er ikke nødvendigt at sprøjte med insektmidler eller at rengøre yderligere.

Fakta om lus

  • Voksne lus er ca. tre mm lange og varierer i farve fra gråhvid til meget mørk. Æggene er hvidgule og 0,8 mm lange.
  • Lus lever ved hovedbunden, hvor der er en temperatur på ca. 30 grader og høj luftfugtighed.
  • Lusenes primære føde er blod. Kløe og irritation opstår, fordi lusene spytter ned i såret, så blodet ikke størkner. Hvis de falder ud af håret, vil de hurtigt dø på grund af udtørring og mangel på føde.
  • Lus invaderer en tredjedel af danske børnehoveder hvert år. Oftest er det 3 til 10-årige børn, fordi de i deres leg kommer tæt på hinanden. Piger får dobbelt så ofte lus som drenge, fordi deres lange hår giver lusene en bedre mulighed for at gribe fat i hårstråene. Omvendt kan lus slet ikke leve i hår kortere end 0,5 mm.

Læs også
Tetræolie mod lus
Tetræolie – et must i dit husapotek
Tetræolie er ikke terpentin!
Kryddernellikeolie mod mider
Amizan – vagtelæg gør underværker for allergikere