Godt at vide

Hvorfor kan man ikke sove, hvis man er sulten?

Har du tænkt over denne dragende trang til lige at nappe en middagslur efter et solidt måltid? Eller hvorfor søvnen er næsten umulig at lokke frem og lulle sig i, hvis maven knurrer of sult?

Nu har danske og britiske forskere vakt international opsigt ved at løse gåden: For­klaringen er, at et højt sukker­indhold i blodet – som efter et stort måltid – slukker for de særlige hjerneceller, der ellers holder os vågne og vagtsomme. Omvendt gør et lavt sukker­indhold os ekstra årvågne.

Det er alt sammen et spørgs­mål om overlevelse siden tider­nes morgen, forklarer den ene af de danske forskere, dr. med. Lars Fugger, nuværende professor ved Nuffield Department of Clinical Neurosciences, Division of Clinical Neurology, John Radcliffe Hospital, University of Oxford. For at over­leve skal vi være skarpe, når vi er sultne, og vi kan derpå spare energi og lægge os til at sove, når vi er mætte.

“Tidligere var meget af vores liv optaget af at gå rundt og finde mad. I det øjeblik du har fundet maden og spist den, er der ikke det store behov for, at du fortsætter. Derfor lukker hjernecellerne ned, så du kan lægge dig og sove dejligt. Men i det øjeblik du ikke har noget mad, vil de pågældende hjerne­celler fyre ekstra mange elektri­ske signaler af i hjernen for at holde dig skarp. Det er smart. Det ville mildt sagt være uhel­digt, hvis det var omvendt”, har Lars Fugger udtalt.

Læs også
Derfor har vi brug for en middagslur
Søvn påvirker dine kognitive evner
De 10 værste søvnforstyrrere
Nap en lur og sænk blodtrykket!
Hemmeligheden bag en god nats søvn
Kaffedrikkeri kan have mange uheldige konsekvenser