Godt at vide

Tilsætningsstof øger måske risikoen for diabetes og svær overvægt

Et tilsætningsstof, som i stor udstrækning anvendes i bagværk, dyrefoder og kunstige smagsstoffer, synes at øge indholdet af adskillige af de hormoner, som er sat i forbindelse med risikoen for svær overvægt og diabetes.

Den omtalte ingrediens er calciumpropionat (E282), som tilsættes forarbejdede fødevarer for at undgå mugdannelse. Propionat (propionsyre) er en naturligt forekommende kortkædet fedtsyre, der findes i smør og visse former for ost. Men den form for calciumpropionat, der bruges i fødevareproduktionen, er en syntetisk ingrediens.

Beskrivelse af forsøget

Et internationalt team af forskere fra Harvard TH Chan School of Public Health kombinerede data fra et randomiseret placebo-kontrolleret klinisk forsøg i tidsskriftet Science Translational Medicine med resultaterne fra forsøg med mus. Deres analyse viser, at indtagelse af calciumpropionat kan udløse en kaskade af stofskiftereaktioner, som fører til insulinresistens og hyperinsulinæmi (forøget mængde insulin).

Hvad er insulinresistens?

Tilsætningsstof i bagværk øger måske risikoen for diabetes og svær overvægtInsulinresistens opstår, når kroppen ikke i tilstrækkelig grad reagerer på hormonet insulin, som hjælper cellerne med at optage sukker (glukose). Insulinresistens kan føre til et forhøjet blodsukkerniveau – således som man ser det hos diabetikere. ”Når vi ved, hvordan ingredienser i fødevarer kan påvirke kroppens stofskifte på molekyle- og celleniveau, kan vi bedre udvikle enkle, men effektive metoder til at bekæmpe den dobbelte epidemi af svær overvægt og diabetes”, siger forskerne.

Flere end 400 mio. mennesker verden over lider af diabetes. Man mener, at antallet af diabetikere vil være steget med 40 % i 2040 – trods indsatsen for at bremse sygdommen. Det drastisk stigende antal diabetikere og svært overvægtige, vi har oplevet i løbet af de sidste 50 år, tyder på, at miljø- og kostmæssige faktorer påvirker væksten i denne epidemi. Forskere har tidligere fremsat teorier om, at elementer i kosten, bl.a. stoffer, der anvendes til tilberedning eller konservering af fødevarer, kan være en medvirkende faktor. Men der er endnu kun en meget ringe mængde forskning, der har koncentreret sig om disse molekyler.

Detaljeret beskrivelse

Til det heromtalte forsøg gav forskerne først calciumpropionat til mus og fandt ud af, at det hurtigt aktiverede det sympatiske nervesystem og førte til en drastisk stigning i mængden af hormoner, bl.a. glukagon, norepinefrin og et relativt nyopdaget glukosedannende hormon kaldet fedtsyre-bindende protein 4 (FABP4). Dette fik så musene til at producere mere glukose fra leverceller, hvilket førte til hyperglykæmi – et definerende træk ved diabetes. Desuden fandt forskerne ud af, at kronisk behandling af mus med en dosis calciumpropionat, der svarede til den mængde, der typisk indtages af mennesker, førte til signifikant vægtøgning og insulinresistens.

For at fastslå, hvordan resultaterne fra museforsøgene kan ”oversættes” til mennesker, designede forskerne et dobbeltblindet, placebo-kontrolleret forsøg med 14 raske deltagere.

Her blev deltagerne inddelt i to grupper. Den ene gruppe fik et måltid indeholdende 1 g calciumpropionat som tilsætningsstof. Den anden fik et måltid indeholdende placebo. Blodprøver blev indtaget før måltidet, 15 minutter efter og derefter hver halve time i fire timer.

Resultater

Forskerne fandt ud af, at de deltagere, der fik måltidet med calciumpropionat, oplevede en signifikant forøgelse af kropsindholdet af både norepinefrin og glukagon og FABP4 lige efter indtagelsen af måltidet.

Resultaterne er bekymrende i betragtning af, hvor ofte calciumpropionat bruges i fødevarer. De tyder på, at calciumpropionat kan virke ”stofskifteforstyrrende”, og dette øger potentielt risikoen for diabetes og svær overvægt hos mennesker. Forskerne bemærker, at selvom calciumpropionat anses for at være sikkert (GRAS – Generally Recognized as Safe) af de amerikanske sundhedsmyndigheder, giver disse resultater anledning til yderligere forskning i calciumpropionat og potentielle alternativer, som kan anvendes i fødevaretilberedning.

”Den drastiske stigning i antallet af svært overvægtige og diabetikere over de seneste 50 år tyder på, at miljø- og kostmæssige faktorer er involveret. En af disse faktorer, som kræver at blive belyst, er ingredienser i almindelige fødevarer. Vi udsættes for hundredvis af disse stoffer dagligt, og de fleste er ikke testet grundigt for deres potentielle indvirkning på stofskiftet på langt sigt”, lyder det fra Amir Tirosh, der er professor i medicin ved Sackler School of Medicine ved Tel-Aviv University, leder af afdelingen for endokrinologi ved Sheba Medical Center i Israel og forsker tilknyttet Harvard Chan School.

Læs også
Stærkt forarbejdede fødevarer giver vægtøgning
Konserveringsmidler og tilsætningsstoffer kan give raske høfeber
Oversigt over E-numre
Diabetes og overvægt: Sådan taber du dig!
Hvorfor får flere type II-diabetes?
Sojaprotein kan muligvis forbedre nyrefunktionen hos diabetikere
Body-Heat kapsler – også til diabetikere
Frugt og grønt: Sunde stoffer går tabt ved forarbejdning
Grahamsskorper

Kilde
www.naturalhealthnews.uk/food/2019/04/common-food-additive-could-raise-the-risk-of-diabetes-and-obesity/