Godt at vide Naturmidlernes historie og pionerer

Lars Okholm: Sukker

Sukker har mange navne: Sukker, rørsukker, roesukker, melis, krystalsukker, kandis, puddersukker, flormelis. Det kemiske navn er sakkarose. Det er sammensat af lige dele glukose og fruktose (druesukker og frugtsukker). Derfor hedder det et disakkarid, i modsætning til glukose og fruktose, som er monosakkarider. Det betyder noget for egenskaberne:

  • Sukker er temmelig afgørende for caries, mens glukose og fruktose er uden større virkning.
  • Fruktosen i sukker er tilsyneladende fremmende for åreforkalkning, glukosen ikke.
  • Sukker er muligvis fremmende for udvikling af sukkersyge (diabetes). Fruktose og glukose næppe. Har man fået sukkersyge, skal man først og fremmest holde sig fra sukker og fruktose. Glukose tåles muligvis i nøje afpassede mængder.
  • For alle tre sukkerarter gælder, at det er raffinerede produkter, der er ribbet for alle næringsbestanddele. De tilfører ikke organismen andet end kalorier og gør indirekte skade ved at tage pladsen op for det nok så vigtige protein.

Sukker er ligesom fedt det, man kalder tomme kalorier. De vejer uhyggelig godt til i gennemsnitsdanskerens kost:

Lars Okholm giver sin mening om sukkerFedt

  • Årsforbrug: 50 kg
  • Dagsforbrug: 137 g
  • Dagligt antal kalorier: 1.230

Sukker

  • Årsforbrug: 50 kg
  • Dagsforbrug: 137 g
  • Dagligt antal kalorier: 550

Daglig kalorieindtagelse fra fedt og sukker: 1.780

De kan godt se det pinlige i kalorieregnestykket, hvis De er et meget siddende menneske med bil og fjernsyn og et dagsbehov på 1.800 kalorier. Hvis De også vil have Deres 72 g protein (= 290 kalorier) om dagen, kan De kun få det ved at spise for meget: De bliver for fed. Fedme forhøjer ligesom sukker risikoen for åreforkalkning og sukkersyge, så De kan se, at sukker ligefrem er dobbeltvirkende.

Det er svært at finde noget pænt at sige om sukker. Jo, det smager godt! I chokolade, bolsjer, konfekt, kager, desserter, læskedrikke, is osv.

Læs også
Sukker øger risikoen for at dø af hjertesygdom
Vi spiser mere og mere sukker – vi ved det bare ikke
Bliver kulhydrater til fedt?
Sukker: 107 grunde til ikke at spise det
Stevia – et naturligt, uskadeligt og kaloriefrit sødemiddel
Lars Okholm: Strategi for et bedre liv

Kilde
Civilingeniøren 1972.

Ernæringsspecialist Lars Okholm er død, 91 år - Mad & Vin - Livsstil

Lars Okholm, født 29. november 1917, død 15. februar 2009, uddannet civilingeniør og dr. techn., var en dansk ernæringsekspert og forfatter. I perioden 1967–1984 var Okholm leder af FDB’s centrallaboratorium, og i den forbindelse begyndte han at skrive bøger om ernæring. Blandt hans bøger er Okholms ABC og Strategi for et bedre liv. Siden 1985 var han med til at oplyse mennesker over det ganske land om moderne sundhedsprincipper og sund mad. Han var en levende reklame for sine ernæringsbudskaber, som han udbredte gennem en række populære publikationer og foredrag på en måde og i en form, der var forståelig for alle.