Godt at vide Personlig pleje og wellness

Hvad sker der i kroppen, når du går i sauna?

Når det er koldt uden for, er saunaen et af de bedste steder at tanke varme og slappe af. Et saunabesøg er nemlig ikke kun godt for sjælen, men også for kroppen. Men hvad sker der egentlig i kroppen, når man befinder sig i en sauna?

Den stimulering, varmestrålerne fra ovnen, stenene og trævæggene giver, når ind i kroppen gennem huden. Også slimhinderne i luftvejene bliver varmet op. Kropstemperaturen stiger med 1-3oC. Derved opstår der en kunstig “feber”, som virker helende for kroppen. Samtlige stofskifteprocesser bliver aktiveret. Der bliver sat gang i kredsløbet, og de naturlige forsvarsmekanismer bliver styrket. Gennemblødningen i slimhinderne bliver syv gange bedre end det normale. Det gør saunaen til en glimrende måde at “snyde” forkølelsestegn som hoste og snue på.

Du vil kunne nyde den velgørende virkning endnu mere, hvis du er opmærksom på et par saunaregler:

  • Tag dig god tid i forbindelse med saunabesøget, men lad kun selve opholdet i saunaen vare 3 x 10 minutter
  • Undgå temperaturer på over 100 oC. Så høje temperaturer skader ikke blot kredsløbet, men også huden og håret.
  • Tag gerne en dukkert efter saunabesøget, men lad være med at svømme – det er for anstrengende. Desuden sker der det, at de blodkar, som er blevet udvidet af varmen, igen trækker sig sammen, når du bliver kølet af. Og dette har også en indvirkning på kroppens forsvar: Ved at veksle mellem udvidelse og sammentrækning “lærer” kroppen at finde sig bedre til rette med vejr- og temperatursvingninger.
  • Eftersom man mister en masse væske under saunabesøget, skal man drikke rigeligt – men under ingen omstændigheder alkohol, fordi det er farligt for kredsløbet. Det er vigtigt ikke at drikke under selve opholdet i saunaen, fordi det forstyrrer den indre udrensning.

Et saunabesøg

  • kan lindre gigtsymptomer
  • medvirke til, at ledskader og indre kvæstelser heler hurtigere
  • kan hjælpe, hvis man lider af gennemblødningsforstyrrelser
  • forhindre alvorlige astmaanfald
  • virker afstressende og nervøsitetsdæmpende – og man sover bedre om natten.

Hvis du derimod lider af svage vener, bør du ikke udsætte dig selv for saunaens høje temperaturer. Og ikke alle tåler at komme i sauna, så det er en god idé først at spørge din læge. Og har du allerede fået en forkølelse, eller har du feber, så skal du under ingen omstændigheder gå i sauna.

Læs også
Sauna for nybegyndere
Gravide må gerne gå i sauna
Æteriske olier – det gode husråd
Sund og rask om vinteren
Har dine vener det godt?