Personlig pleje og wellness

Masker og cremer til ansigt og krop

Her får du en række opskrifter på masker og cremer til dit ansigt og din krop – og det er dit køkkenskab (og køleskab!), der gemmer på de mest velbevarede skønhedsråd.

Kvinder har gjort det, siden Adam første gang blinkede til Eva – blandet et eller andet, som kan forskønne, stramme op, fjerne poser under øjnene og gøre noget ved rynkerne. Nu er de førende skønhedsproducenter – for ikke at tale om supermarkedskæderne – godt i gang med at udforske, hvordan fødevarer kan være roden til skønhed. Ugeblade er fulde af artikler om, hvordan de stenrige producenter af skønhedsprodukter er startet i beskedne kår på et køkkenbord. Og tænk bare på alle bloggerne, der dagligt øser ud af deres skønhedsråd.

Har du en blender? Disse top-til-tå opskrifter er så nemme, at du kan lave det hele selv.

Masker og cremer til ansigt og krop - med bl.a. lavendelolieAnsigtsdampbad med lavendel og rosmarin

Masker og cremer til ansigt og krop - med bl.a. rosmarinolie

Dybderens af huden: Fyld en stor skål med kogende vand og lad den stå i 5 minutter. Put 5 dråber lavendelolie og en kvist frisk rosmarin i. Bøj hovedet ind over skålen, læg et håndklæde bag om nakken og indånd dampen fra vandet i 5-10 minutter ved at trække vejret dybt.

Skrubbecreme med sukker og øko-olivenolie til hænderne

Renser og blødgør: Bland 1 tsk. granuleret sukker og olivenolie i din håndflade. Gnid blandingen ind i begge hænder, og massér grundigt. Skyl hænderne godt.

Tip: Mange bruger denne skrubbecreme efter en omgang havearbejde. Du kan også tredoble mængden af ingredienser og bruge blandingen som en skrubbecreme til kroppen, inden du tager et brusebad – det er glimrende til at blødgøre tør hud. Brug havsalt i stedet for sukker, hvis du ønsker en mineralrig skrubbecreme til kroppen – den gør underværker på cellulitis (“appelsinhud”). På de mest fremtrædende helsecentre i Thailand tilsætter man stødt kanel og nelliker for at øge blodcirkulationen og dermed yderligere sætte skub i bekæmpelsen af cellulitis.

Badete af lavendel og citrongræs – beroliger og afslapper

Beroliger og afslapper: Bland en håndful tørrede lavendelknopper med frisk, knust citrongræs. Put blandingen i et lille stykke gaze og bind det under hanen til badekarret. Eller lad urterne trække i en stor skål kogende vand i 30 minutter, tag dem op og tilsæt vandet til dit badevand.

Nærende lulur fra Java – frisker op og sliber

Dette er et sensuelt, rensende bryllupsritual – lulur betyder “at beskytte huden”. Du skal ikke blive forskrækket, hvis gurkemejen gør huden gul. Det går væk af sig selv i løbet af kort tid.

Frisker op og sliber: Bland 2 tsk. gurkemeje, 3 kapsler carnitin (pulveret hældes ud af kapslerne), 1 dråbe sandeltræsolie og 3 dråber jasminolie med 2 spsk. fintmalet ris og et tår kildevand. Massér kroppen med babyolie, og smør derefter den velduftende blanding på kroppen. Lad den tørre ind og børst den af kroppen med hænderne. Tag et brusebad og dup huden tør. Smør to kopfulde yoghurt ud over kroppen og læg dig i et varmt bad med rosenknopper.

Masker og cremer til ansigt og krop - med bl.a. kamilleblomstKamillefodbad

Opfrisker og fjerner lugt af fodsved: Bland 2 kopper friskbrygget kamillete (med blødgørende virkning) med 2 dråber pebermynteolie (virker rensende) og nogle få kamilleblomster. Sæt dig med fødderne i blød i blandingen i 10 minutter. Dup fødderne tørre og fjern døde hudceller med sukker/olie-skrubbecremen.

Hårkur med banan og avocado-olie

Denne dybdevirkende balsam beroliger hår, der har let til at kruse. Mos 1 moden banan med 2 spsk. avocado-olie. Massér blandingen ind i hår og hovedbund, og dæk med Vita-Wrap. Lad hårkuren sidde i 30 minutter og vask derefter håret med shampoo.

Tip: Ønsker du ekstra glans, kan du bruge en æggeblomme i stedet for olien, men så skal du sørge for at vaske håret i lunkent vand – er vandet for varmt, stivner æggeblommen!

Papaya kropspleje

Denne kropsplejeblanding stammer fra et helsecenter på Maldiverne. Papaya indeholder papain – et enzym, som både blødgør og renser huden uden at irritere.

Fjerner døde hudceller og blødgør huden: Mos 3-4 modne papaya-frugter. Smør hele kroppen ind og pak derefter overkrop, ben og arme ind i Vita-Wrap. Tag en varm badekåbe på og slap af i 20 minutter, mens huden ånder. Tag et brusebad, og skyl blandingen af.

Anti-rynkemaske med kikærter

Ifølge Bharti Vyas kan denne indiske maske berolige rosacea-angreb.

Beroliger sart hud: Bland 1 toppet tsk kikærtemel, 1 tsk fløde, 1 tsk. hybenkerneolie, 2 tsk vand og en smule salt. Smør på huden og lad blandingen sidde i 10 minutter. Rens grundigt.

Maske med agurk og honning 

Får din hud til at se blød og velplejet ud: Bland 225 g klar honning med 10 dråber hybenkerneolie og massér i 5 minutter blandingen ind i ansigtshuden. Læg derefter afkølede agurkeskiver på ansigt og hals og hvil dig i 15 minutter.

Æggehvidemaske 

Denne maske er alletiders før en tur i byen – det er meget lettere at lægge en pæn make-up bagefter.

Giver glans til mat hud: Pisk 1 æggehvide i 1 minut. Smør æggehviden i ansigtet og lad den stivne (ca. 10 minutter). Skyl af med lunkent vand.

Maske med mandel, havre og agurk

Genopretter balancen i problemhud: Blend 2 spsk smuttede mandler med en halv kop vand. Hæld blandingen op i en skål. Blend en ca. 5 cm tyk skive agurk og si blandingen, så du beholder pulpen. Bland pulpen med mandelmælken. Rør 4 spsk havregryn og 1-2 spsk kaolinpulver (kan købes i en helsekostforretning), så du får en ret tør blanding. Massér blandingen i ansigtet, og lad den sidde i ca. 15 minutter.

Masker og cremer til ansigt og krop - med bl.a. avocadoMassage med avocadosten 

Hvem har brug for dyre ansigtsbehandlinger, når man kan klare sig med en avocadosten?

Giver næring til træt hud: Mos 1 moden avocado, og smør mosen i ansigtet. Brug nu avocadostenen til at massere blidt i små, opadgående cirkelbevægelser. Slap af i 15 minutter.

Læs også
Hjemmelavet naturkosmetik giver frisk hud
Naturlige masker til de hyppigste hudproblemer
Massage med de rigtige olier er ren velvære
Massage til lindring og velvære
Bromelain og papain til din bugspytkirtel
Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred
Skodsborg Badesanatorium – jubilæumsskrift fra 1948

Kilde
Locke DM. Enzymes/The Agents of Life, New York 1969.