Æteriske olier Personlig pleje og wellness

Tetræolie – et must i dit husapotek

Tetræolie hører til i ethvert husapotek med respekt for sig selv!

I et lille område i Australien vokser det vilde Melaleuca-træ, også kaldet tetræ, og herfra udvindes 100 % ren tea tree oil, som har vist sig særdeles velegnet til behandling af hudproblemer. Den australske urbefolkning, aboriginerne, har i årtusinder kendt til tetræets ypperlige egenskaber. Tetræet fik sit navn af kaptajn James Cook og hans søfolk, da de i år 1770 besøgte de sumpede, flade kystregioner i New South Wales, hvor de opdagede en art træer, hvis små, klæbrige blade kunne bruges til at brygge en frisk og lidt krydret te. Navnet tetræ kan føres tilbage til denne drik, som besætningen satte stor pris på.

Æterisk tetræolieDen botaniske betegnelse for tetræet er Melaleuca alternifolia. Det tilhører myrtefamilien, og der findes over 300 forskellige Melaleuca-arter. Alligevel er det kun Melaleuca alternifolia, der indtager en særstilling blandt arterne.

Den æteriske olie udvindes af Melaleuca alternifolias blade ved dampdestillation. Af 1 ton blade får man ca. 10 liter tetræolie. Den farveløse, gullige olie dufter frisk og krydret – med en note, der minder om eukalyptus. Man har påvist tilstedeværelsen af ca. 80 forskellige organiske forbindelser i tetræolien. Man mener, at det er denne for naturen unikke sammensætning af virksomme stoffer, som er hovedårsagen til tetræoliens hudvenlige egenskaber.

I Australien hører tetræolie til husapoteket i ethvert hjem. Olien er blevet betegnet som verdens stærkeste naturlige bakterie- og svampedræbende middel. Den indeholder op mod 50 forskellige medicinsk virksomme substanser, der angriber og dræber de skadelige mikrober, som er den egentlige årsag til betændelse, bylder, bumser, uren hud, fodsvamp, skæl mv. Det er en æterisk olie, som hurtigt trænger ind i huden, desinficerer og øger blodtilstrømningen til det område, du ønsker at behandle.

Virkning

Tetræolien virker på flere fronter. Den er god til at desinficere på en skånsom måde, den lindrer ubehag og stabiliserer kroppens eget forsvar. Ved betændelse i luftvejene kan dampbade med et par dråber af den vandopløselige tetræolie lette åndedrættet og gøre det muligt at trække vejret helt igennem.

Tetræolie har en naturligt genopbyggende virkning på kroppen og lindrer hudproblemer som kløe, urenheder, skæl og solskoldning. Tetræolieprodukter kan desuden anvendes til talrige andre hudproblemer, samt i den daglige pleje af huden. Den pletter ikke og kan uden problemer vaskes af med sæbe – det er kvaliteter, som mange antiseptiske midler mangler.

Akne er en plage for mange teenagereAkne (uren hud)

Du skal bruge: Ufortyndet tetræolie.
Sådan gør du: Dup de ramte steder med en vattot 1-2 gange i løbet af dagen og ved aftenstide. Anvend en fugtgivende tetræcreme eller -lotion til forebyggelse af akne.

Forkølelse

Du skal bruge: Ufortyndet tetræolie.
Sådan gør du:

  • Hæld 10-15 dråber tetræolie i varmt vand og inhalér dybt.
  • Kom 2 spsk. olie i et karbad, og nyd badet i 20-30 minutter.
  • Brug en aromalampe enten til at rense eller opfriske luften, så du forebygger forkølelse.

Insektbid

Du skal bruge: Ufortyndet tetræolie.
Sådan gør du: Dup på insektbiddet 2-3 gange med en vattot.

Kløe og uren hovedbund

Du skal bruge: 4-6 dråber tetræolie i den mængde shampoo, du normalt anvender.
Sådan gør du: Massér grundigt, og lad blandingen virke i fem minutter, inden du skyller håret. Gentag behandlingen med jævne mellemrum for at forebygge uren hovedbund.

Snitsår og hudafskrabninger

Du skal bruge: Ufortyndet tetræolie.
Sådan gør du: Dup på såret 1-2 gange dagligt med en vattot.

Skæl i hår og hovedbund

Du skal bruge: 4-6 dråber tetræolie i den mængde shampoo, du normalt anvender.
Sådan gør du: Massér kraftigt, lad blandingen virke i 2-3 minutter, og skyl derefter håret grundigt.

Tør, sart og irriteret hud

Du skal bruge: 15-20 dråber tetræolie opløst i 100 ml planteolie (fx mandelolie).
Sådan gør du: Smør huden ind i blandingen, helst efter karbad, sauna eller brusebad. Massér let.

Fodsvamp

Du skal bruge: Ufortyndet tetræolie.
Sådan gør du: Vask og tør fødderne omhyggeligt. Smør olie på fødderne to gange dagligt.

Vorter

Du skal bruge: Ufortyndet tetræolie
Sådan gør du: Dup 2-3 dråber tetræolie på et plaster 3 gange dagligt, og lad plasteret sidde på vorten i en time. Gentag behandlingen dagligt i 2-3 uger.

Ondt i halsen, betændelse i mund og tandkød

Du skal bruge: Ufortyndet tetræolie.
Sådan gør du: Kom 2-3 dråber i et glas vand og gurgl grundigt.

Læs også
Tetræolie til alle formål
Tetræolie kurerer neglesvamp
Tetræolie er ikke terpentin!
Tetræolie mod lus
Japansk Pebermynteolie – en vidunderlig olie
Bukkehornsfrø mod fodsvamp
Forbrugererfaring: Rødvin mod kløe i ørerne