Æteriske olier

Lavendel – en velduftende svampedræber

Lavendel kan andet end blot dufte godt: I laboratorieforsøg har destilleret lavendelolie nemlig vist sig at være en effektiv svampedræber.

Professor Lígia Salgueiro fra University of Coimbra i Portugal brugte til sine forsøg lavendelolie fra Lavandula viridis L’Hér, der vokser i det sydlige Portugal. Lavendelolien blev hældt i petriskåle med svampekulturer af bl.a. Candida-arten, som vokser naturligt i og på vores krop, samt dermatofytter, der er en art skimmelsvamp, som kan forårsage bl.a. fod- og neglesvamp. Og her viste lavendelolien sig som en effektiv svampedræber.

Æterisk lavendel er effektiv mod svampe

Se, det er gode nyheder for mennesker med svampeinfektioner, for andre effektive svampemidler kan have uønskede bivirkninger som bl.a. mavesmerter, opkast og kvalme. Disse kan muligvis undgås, hvis man kan udvikle en behandling mod svamp baseret på lavendelolie. Lavendelolien gør kål på svampene ved at nedbryde cellevæggene, og derved dør svampen. Men der er dog lang vej fra succesfulde forsøg i en petriskål, til at man kan begynde at bruge lavendelolien til at bekæmpe svampeinfektioner hos mennesker. Næste skridt er at teste på forsøgsdyr, hvordan lavendelolien virker på levende organismer med en svampeinfektion.

Læs også
Æteriske olier – generelt om oliernes anvendelse
Æteriske olier – det gode husråd
Gærsvampe og parasitter – de ubudne gæster
Svampe – sådan får du bugt med dem
Brottrunk kan forhindre svampedannelser i tarmen
Lemongræs er effektivt mod kræftceller og svampe

Kilde
Journal of Medical Microbiology