Naturmidler Sund kost og livsstil

Sådan renser du fordøjelsessystemet

I årtusinder har mennesker brugt forskellige metoder til at rense kroppen for affalds- og giftstoffer. I det gamle Kina drak man urteteer for at rense nyrer og lever, og i andre egne af verden har fasten været den vigtigste vej til at opnå indre hygiejne. I dag er der almindelig enighed om, at sådanne tiltag er af stor betydning for vores sundhed og vitalitet.

Dårlig fordøjelse kendes af mange mennesker og forbindes gerne med utilpashed, uoplagthed og træthed, men langvarig svigt i de normale tarmfunktioner kan føre til langt alvorligere sygdomstilstande – fx er antallet af patienter med tyktarmskræft markant stigende i vor del af verden.

I langt de fleste tilfælde kan den enkelte imidlertid selv løse problemet, når blot der gribes ind i tide og med de rigtige midler. Her er et program, som vil kunne bringe hurtig hjælp:

Plantefibre

Plantefibre er måske den mest væsentlige faktor at fokusere på. Der findes masser af videnskabelig dokumentation for plantefibrenes betydning. Således siger amerikaneren dr. Jeffrey Bland, Ph.D., at den typiske fedtholdige og fiberfattige kost i den vestlige verden ikke leverer nok fyldstof til fordøjelsessystemet, hvilket kan medføre, at delvis ufordøjede fødeemner sætter sig fast på tyktarmsvæggen. Sådanne fødeemner giver anledning til en vækst i bestanden af skadelige bakterier og forringer optagelsen af næringsstoffer. Følgen er i værste fald cancer i tyk- og endetarm.

Loppefrøskaller

Loppefrø er et ideelt fiberholdigt kosttilskud, der er i stand til at fjerne disse affaldsstoffer og dermed beskytte tyktarmen mod angreb fra toksiske stoffer. Som tillægsgevinst er loppefrø også i stand til at sænke kolesterolspejlet (med helt op til 16 % på kort sigt). »Cementmave« eller egentlig forstoppelse kan overvindes med The Go’ te eller tabletter.

Brottrunk

Brottrunk er en enestående mælkesyrnet drik, fremstillet af økologisk dyrket fuldkornsbrød. På grund af sin afgiftende virkning er Brottrunk meget egnet til udrensningen af fordøjelsessystemet. l ml indeholder ca. 1.000.000 positive kolonidannede bakterier.

Brottrunk

  • stabiliserer tarmfloraen
  • virker antireumatisk
  • styrker immunforsvaret
  • modvirker betændelse
  • virker antidepressivt

Brottrunk fremstilles af brød i en månedlang gæring. De mange værdifulde næringsstoffer fra kornet bevares i de særligt næringsrige og mælkesyreholdige Fermentkorn kapsler.

Calcium

Calcium spiller også en rolle i denne forbindelse. Det modvirker nemlig for megen mavesyre og beskytter dermed tarmens slimhinde. Calcium neutraliserer endvidere galden i fordøjelsessystemet. Et godt calciumtilskud er Kalk + Magnesium tabletter.

Kosten

Selvfølgelig er kosten også vigtig – især bør man sikre sig at få mange rå, grønne grønsager. De indeholder bl.a. store mængder kalium, som stimulerer tarmperistaltikken. Desuden er de rige på klorofyl, der har betændelseshæmmende egenskaber til gavn for slimhinderne.

Læs også
Fordøjelsen – skematisk set
Loppefrø – fibre til din fordøjelse og meget andet
Brottrunk kan forhindre svampedannelser i tarmen
Calcium – din krops vigtigste mineral
Irritabel tyktarm: Kostens indflydelse på behandlingen
Sennep gi’r bedre fordøjelse
Kaffe kan måske lindre fordøjelsesproblemer