Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Te-facts

Overleveringen fortæller, at den første kop te blev drukket af den kinesiske kejser Shen-Nung i året 2237 f.Kr. Kejseren, som lagde stor vægt på renlighed, plejede at koge vand, før han drak det, og en dag faldt der nogle teblade, båret af vinden, ned i hans kop. Kejseren, der også var nysgerrig, smagte på drikken og fandt smagen delikat.

I den vestlige verden var det hollænderne, der begyndte handelen med te, men efterhånden blev det England, som overtog te-importen, først fra Kina og siden – da det engelske te-monopol i Kina blev brudt i 1830 – fra Indien og Ceylon. I dag er det stadig England, som er centrum for den internationale tehandel. I London findes de te-eksperter, der blander, prøvesmager og kvalitetsbestemmer teer fra hele verden, og England er naturligvis også det land, hvor der drikkes mest te. Andre store tedrikkende nationer er – foruden landene i Asien – Irland, New Zealand, Holland, Rusland, USA og de arabiske lande.

Sådan laver du en herlig kop te

  1. Brug en kande af keramik eller porcelæn, dvs. et porøst materiale, der tillader teen at ‘ånde’.
  2. Vandet bør ikke være hårdt (kalkholdigt), evt. kan mineralvand bruges.
  3. Opvarm kanden før brug.
  4. Anvend 1 tsk te pr. kop og 1 ’til kanden’.
  5. Hæld kogende vand over tebladene, og lad den trække det anbefalede antal minutter.

Tein er det samme som koffein, men eftersom te også indeholder garvesyre, mildnes koffeinets virkning. Te indeholder ingen riste- eller brankestoffer. Te må derfor anbefales frem for kaffe til personer med svage hjertefunktioner og nervøse lidelser. Desuden indeholder te forskellige mineraler. Ønskes en opkvikkende kop te, skal teen kun trække ca. 3 minutter, hvorefter teinet er frisat. Trækker den længere, frisættes også garvesyre, der binder teinet.

Dette indeholder en kop te