Hjerte Kosttilskud Urter og krydderier

Hvidtjørn er hjertets ven

Et mildt plantemiddel til forebyggende og un­derstøttende behandling af hjerte­svækkelse, og som også egner sig til vores husapotek, er hvidtjørn.

Det er en af de bedst undersøgte planter. Un­der en stor hvidtjørn-konference, der blev afholdt i München i 1976, hvor resultaterne af en statslig forsknings­bestilling blev sammenfattet, betegne­de man hvidtjørn som ugiftig – også ved længere tids brug. Det er vigtigt, for hvidtjørn har ikke den samme ud­prægede, øjeblikkelige virkning som digitalis eller strophantin; dens hjerte­styrkende virkning udvikler sig først efter længere tids brug, efter cirka 3-6 uger. Men så er virkningen også vedva­rende, uden at der sker en tilvænning­.

For hvidtjørns vedkommende frem­hæves især en forbedring af blodcirku­lationen i hjertet, hvilket både skyldes en blid udvidelse af hjertekranskarre­ne, og det er bevist, at hvidtjørn stimu­lerer blodkar til at vokse sammen igen i beskadigede områder i hjertemusk­len. Derfor får man også gode resulta­ter, især hos ældre mennesker.

Men en af hvidtjørns stærkeste sider er fo­rebyggelse; hos midaldrende menne­sker, som mærker de første tegn på hjertesvækkelse: Kortåndethed, puls­forøgelse og trykkende fornemmelser ved anstrengelser, som man sagtens kunne klare tidligere. Hvis man retti­digt tager hvidtjørn gennem længere tid, kan det overflødiggøre stærkere hjertemidler.

Hvidtjørn kan fås som skåret (blade med blomst) urt eller bær til tebrygning – eller i praktiske kapsler, hvis det er lettere for dig. Alle produkter kommer fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Hvor meget ved du om dit hjerte?
Helseurter kan mere, end vi tror
Hvidtjørn er godt for type II-diabetikere
Phyto-serien – den nemme vej til urternes helbredende kraft
Vandudtræk af droger – århundredgammel visdom
V. J. Brøndegaard: Vor ernærings uundværlige plantestoffer

Kilder
Moderne Pflanzenheilkunde (1967) Sanitas-Verlag, Bad Wörishofen.
Wolf HU. Hagers Handbuch der Pharmazeuti­schen Praxis, Band 4, Drogen, S. 1040, Springer Ver­lag, Berlin 1992.
Leukel-Lent A, Fricke U, Holzl J. Planta Med. 52, , 545-546 (1986).
Gebard B, Trunzler G. I: Rietbrock N, Schnie­ders B, Schuster J (Hrsg.) Wandlung in der Therapie der Herzinsuffizienz S. 43-53., Friedr. Vieweg & Sohn. BraunschweigI Wiesbaden 1983.
Petkov E, Nikolov N, Uzunov P. Planta Med. 43, 183-186 (1981).
Graham JDP. J. Quart. Pharm. Pharmacol. 13, 49 (1940).
Costa R F et al. Plant. Med. Phytother 20, 115-128 (1986).
Occhimo F, Cireosta C, Briguglio F, Tommasi­ni A, De Pasquale A. Plant Med. Phytother. 20, 37-51 (1986).