Kosttilskud Vitaminer & Mineraler

Blæretang: Din kilde til naturligt jod

Ironisk nok er det ofte folk, der bekymrer sig om at holde sig sunde og raske, der har størst risiko for at komme til at mangle jod. En af årsagerne er, at sportsfolk og andre, der bruger mange fysiske kræfter, trækker meget på kroppens naturlige lagre, når de sveder, og dermed øges behovet for dette sporstof.

Vegetarer har også betydeligt større risiko for at komme i jod-underskud end kødspisere, fordi fødevarer fra planteriget indeholder mindre jod end animalske fødevarer. Et forsøg har påvist, at vegetarer ofte har 25 % mangel på jod, mens tallet hos veganere ligger helt oppe på 80 %.

Jod giver dig sundhed fra havet – og samtidig undgår du de velkendte farer ved overdreven saltindtagelse.

Blæretang: Din kilde til naturligt jodJod er et sundhedsfremmende sporstof, der er nødvendigt for livets opretholdelse. Dets primære biologiske rolle ligger i produktionen af thyroidea-hormonerne tri-iodothyronin (T3) og thyroxin (T4). T4 og T3 indeholder hhv. 4 og 3 jod-atomer pr. molekyle. Skjoldbruskkirtlen kan aktivt absorbere jod fra blodet til at producere og frigøre disse hormoner til blodbanen.

Jod findes i store mængder i grønsager og planter fra havet. I områder, hvor man ikke spiser marine fødevarer, har befolkningen generelt et lavere blodindhold af jod.

Læs også
Blæretang – det bedste helsemiddel fra havet
Blæretang kapsler til din skjoldbruskkirtel
Skjoldbruskkirtlen bør altid være i topform
Jod: Fra mangel til overskud
Blæretang indeholder masser af antioxidanter
Blæretang sænker den glykæmiske reaktion
Anprisninger: Jod

Kilder
Von Felig, P, Frohman, L. Endocrinology & Metabolism. (2001) McGraw Hill Professional. Horm Metab Res. September 2005;37(9):555-8 Ann Nutr Metab. 2003;47(5):183-5.