B2-vitamin (Riboflavin)

B2-vitamin kan måske forebygge migræne

Store doser B2-vitamin (riboflavin) kan være med til at forebygge migræne, viser forskningsresultater offentliggjort i European Journal of Neurology.

Beskrivelse af forsøget

Forskerne gik her i dybden med at analysere virkningen af store doser riboflavin på migræneanfaldenes hyppighed, varighed og styrke blandt 23 migrænikere i alderen 20-65.

Hver deltager fik 400 mg riboflavin pr. dag i tre måneder. Alle førte dagbog over antallet af migræneanfald, varigheden af hvert anfald, og hvor stærk den medfølgende hovedpine var, samt over brugen af smertestillende medicin i forbindelse med migræneanfaldet.

Resultater

Deltagerne kunne melde om betydeligt færre migræneanfald, når de indtog riboflavin. Det gennemsnitlige antal anfald af hovedpine faldt fra fire pr. måned i perioden op til undersøgelsens start til to pr. måned under behandlingen med riboflavin. Deltagerne tog desuden betydeligt færre smertestillende midler under riboflavin-behandlingen i forhold til perioden før forsøgets start. Varigheden af anfaldene blev reduceret i behandlingsperioden, mens hovedpinens styrke forblev uformindsket. Der blev kun meldt om milde bivirkninger, herunder diarré, mavesmerter og rødme i ansigtet.

Eftersom man ikke har kendskab til en krydsreaktion mellem riboflavin og smertestillende midler, synes riboflavin at være en sikker og effektiv behandlingsform til forebyggelse af migræneanfald, konkluderer forskerne.

Lidt facts om migræne

Ca. 500.000 danskere lider af migræne – heraf ca. dobbelt så mange kvinder som mænd. Forud for et migræneanfald går undertiden lysglimt, blinde pletter i synsfeltet, en sitrende fornemmelse i arme og/eller ben eller angstanfald/nervøsitet. Migrænikere oplever oftest en dunkende fornemmelse i den ene side af hovedet, og mange lider desuden af kvalme, opkastning og ekstrem lys- og lydfølsomhed. Symptomerne er ofte alvorlige og gør migrænikeren ude af stand til at foretage sig noget. De kan vare fra fire til 72 timer.

Migræne menes at stamme fra en inflammation af hjernens blodkar. Teorierne om den præcise årsag til denne inflammation går fra et dårligt fungerende nervesystem til en ubalance mellem de kemiske stoffer, der findes i hjernen. Udløsende faktorer omfatter hormonsvingninger, følelsesmæssige svingninger, forandringer i vejret, stærke lugte og visse fødevarer. Alkohol, lagret ost, MSG (monosodium glutamat), chokolade og gærede fødevarer får ofte også skylden for at udløse et migræneanfald.

B2-vitamin kan måske medvirke til at forebygge migræneLæs også
B2-vitamin: Et næringsstof med stor indvirkning
Migræne og B2-vitamin
Kan migræne skyldes bakterier?
B2-vitaminmangel – symptomer
Anprisninger: B2-vitamin (riboflavin)
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbred
Akupunktur virker mod migræne
Migrænemedicin med aspartam kan udløse migræne
MSG og overvægt

Kilde
European Journal of Neurology, 2004;11:475-7.