Kosttilskud Naturmidler

Boragoolie: En superkilde til GLA

Boragoolie er en fantastisk kilde til GLA. Her kan du læse om, hvilke fordele DU kan opnå ved at kigge nærmere på dette fantastiske middel.

En fin lille blomst

Hjulkrone (Borago officinalis) stammer fra Lilleasien, men er almindelig også i Europa, hvor den blå blomst siden middelalderen har været brugt i folkemedicinen som et tindrende, styrkende og vanddrivende middel. Man brugte også et udtræk af hjulkrone til bekæmpelse af betændelsestilstande, øjenrødmen og i renæssancen endog ved depressive tilstande. Plinius sagde, at den “giver menneskene glæde og godt humør”. Men det er først i vore dage, at denne gamle lægeplantes betydning for den menneskelige sundhed er blevet klarlagt. Det har nemlig vist sig, at hjulkroneolie – udvundet af plantens frø – indeholder mere end 10 %  GLA (gammalinolensyre). Hjulkrone er dermed den rigeste naturlige kilde til GLA og en billigere og rigere GLA-kilde end kæmpenatlysolie.

Boragoolie med GLA i kapsler

Hvad er GLA? 

GLA er en umættet fedtsyre. Den kan ikke dannes af organismen selv og kaldes derfor “essentiel”. GLA findes i modermælk, der er det nyfødte barns væsentligste ernæring. Når barnet er vænnet fra, producerer kroppen GLA af den linolensyre, den tilføres via kosten. En række forhold, der er typiske for den moderne livsform bevirker imidlertid, at denne proces ofte er i fare for at blive afbrudt eller blokeret: En kost, der i vidt omfang består af hærdede fedtsyrer, overdrevne mængder kød og levnedsmidler indeholdende virus eller kræftfremkaldende kemikalier. En GLA-mangel kan også være af mere permanent karakter og være et ledsagefænomen til fedme, diabetes, den normale aldringsproces, for tidlig senilitet eller et generelt for højt indhold af kolesterol i blodet. Endelig kan processen blokeres af de hormonelle forandringer, der indtræffer under kvindens hormoncyklus, og således give anledning til de sygdoms- og ubehagsfænomener, som er kendt under betegnelsen PMS.

Interessen for den essentielle fedtsyre GLA – og dermed for vegetabilske olier – skyldes den kendsgerning, at den er forløber for de meget vigtige biologiske regulatorer prostaglandinerne.

Prostaglandiner

Prostaglandinerne blev opdaget i 1935, men det var først i årene 1965-70, at deres fundamentale rolle blev klarlagt. Prostaglandinerne dannes af linolensyren i vegetabilske olier. I denne biosyntese er der et afgørende trin: Overgangen fra linolensyre til GLA. Men hvorfor »afgørende«? Fordi dette trin er absolut nødvendigt for den korrekte afvikling af stofskiftemæssige, fysiologiske og forplantningsmæssige processer, og fordi intet, bortset fra tilførsel udefra, kan kompensere for en eventuel mangel i mekanismen. Man taler om en »begrænsende« etape.

De to typer af prostaglandiner (PGE 1 og PGE 2), der stammer fra denne proces, har ofte modsatte virkninger.

PGE 1 har en positiv funktion, for den tenderer til at nedsætte blodtrykket i arterierne, hæmme kolesteroldannelsen, modvirke artroser og begrænse dannelsen af blodplader i arterierne. Heldigvis er der under normale omstændigheder en balance mellem de to typer, men denne balance er usikker, for arakidonsyren, som er forløber for PGE 2, tilføres i rigelige mængder gennem kød og æg i kosten, hvorved produktionen af PGE 2 styrkes. Desuden modvirkes omdannelsen til GLA og PGE 1 som allerede nævnt af flere forskellige blokerende faktorer (hærdede fedtsyrer, kolesterol osv.) og især med tiltagende alder (nedsat enzymaktivitet). Herved sker der en forskydning til de “dårlige” prostaglandiners fordel, og alderdomssymptomerne begynder at vise sig: Rynker, fedme, årebetændelse, åreknuder, angina pectoris.

Borago-kapsler

Efter i lang tid at have arbejdet med kæmpenatlys (Oenothera biennis), hvis olie indeholder omkring 10 % GLA – hvilket allerede er meget, sammenholdt med andre olier, som næppe giver mere end 1-2 % – har man kunnet konstatere, at hjulkroneolie med sine ca. 15 % indtager en klar førsteplads. Hjulkroneoliekapsler indeholder således 14 % GLA!

GLAs virkefelt er meget omfattende (vækstproblemer, åreforkalkning, hjertesygdomme, nyre- og kirtellidelser, leversygdomme, skizofreni, immunsvækkelse, alderdomssymptomer, hudlidelser), så man kan ikke understrege betydningen af Borago-kapsler nok som en afgørende sundheds- og skønhedsfaktor for alle!

Omhyggelige videnskabelige tests garanterer, at den olie, der bruges i Borago-kapsler er en sikker og stærk GLA-kilde med et lavt indhold af mættede fedtsyrer.

Læs også
Boragoolie – hvordan virker det?
Boragoolie hjælper alvorligt syge patienter
Hørfrø- og boragoolie kan give en sund hud indefra
GLA mod leddegigt
Boragoolie – effektiv mod leddegigt
Naturlig foryngelseskur til huden

Kilder
Brush MG, Watson SJ, Horrobin DF, Manku MS. Abnormal essential fatty acid levels in plasma of women with premenstrual syndrome. Am J Obstet Gynecol 1984 150, no. 4, pp. 363-6.
Gateley CA, Mansel RE. Management of the painful and nodular breast. Br Med Bull. Apr 1991 47, no. 2, pp. 284-94.
Gateley CA, Maddox PR, Pritchard GA Sheridan W et al. Plasma acid profiles in benign breast disorders. Br J Surg. May 1992 79, no. 5,pp 407-9.
Horrobin DF. The role of essential fatty acids and prostaglandins in the premenstrual syndrome. Journ. of Reproductive Medicine. 1983 28, no. 7 (Jul), pp. 465-468.
Mansel RE, Harnson BJ, Melhuish J, Sheridan W et al. A randomized trial of dietary intervention with essential fatty acids in patients with categorized cysts. Ann N Y Acad Sci 1990 586, pp. 288-94.
Puollakka J, Mäkäräinen L, Viinikka L, Ylikorkala O. Biochemical and Clinical Effects of Treating the PMS with Prostaglandin Synthesis Precursors. The Journal of Reproductive Medicine 1985 30, no. 3.
Shils ME, red., Olson JA, red. Shike M. red., Ross AC, red. Modern nutrition in health and disease; Baltimore: Williams and Wilkins 1999 9th ed. pp. 1-1951.