Folkesundhed Naturmidler

Blæretang kan fremme udskillelse af tungmetaller

Forskning viser, at blæretang kan være en nyttig hjælp, når din krop døjer med tungmetaller.

Havalger kender vi som nogle fedtede, utiltalende planter, der ligger omkring på stranden. Men disse makroalger har deres faste plads i naturmedicinen og helsebranchen.

Talassobade og -pakninger giver afspænding til krop og sjæl. De aktive stoffer i disse planter virker desuden understøttende i mange helbredsprocesser. Især de brune alger er vigtige for os, da de hører til de nærings- og vitaminrige søplanter. Hertil regnes blæretang Fucus vesiculosus.

Blæretang kan fremme udskillelse af tungmetallerDe brune alger optager gennem en semipermeabel membran næringsstoffer fra havvandet. Skadelige stoffer filtreres ud og oplagres således ikke i algerne. Blandt stofferne i de brune alger forekommer der ikke bare mineraler og sporelementer. Foruden diverse vitaminer og ca. 20 aminosyrer indeholder de vigtige polysakkarider. Der er også fundet antibiotisk virksomme polyfenoler, såkaldte fucofloretoler. Andre indholdsstoffer er magnesium, jern, calcium, jod, kalium, silicium, natrium, krom, zink, selen m.fl.

Mangfoldigheden af næringsstoffer er vigtig for patienter med generelt nedsat almenbefindende som træthed, uoplagthed, udmattelse, tilbøjelighed til infektioner, men også ved koncentrationssvækkelse, samt hår-, hud- og negleproblemer. Indholdsstoffet fucoidan er muligvis oven i købet i stand til at virke tumorhæmmende. En af de vigtigste virkninger er dog udskillelsen af tungmetaller, især kviksølv.

Alginater hjælper med at udskille tungmetaller

Vores krop belastes uophørligt af miljøet, kosten og ikke mindst kviksølvholdige tandfyldninger: Amalgam er stadig hovedleverandører af kviksølv til vores organisme. Ca. halvdelen af den dagligt optagne mængde kviksølv stammer fra amalgamfyldninger.

Tungmetaller, som samler sig i vores organisme, findes i opløst form i blodet og tarmen, men oplagres også i knoglerne, muskulaturen, fedtvævet, hjernen, leveren eller nyrerne. Der er altid tale om en ligevægt mellem opløst og uopløst form. Når opløste tungmetaller trækkes ud af tarmen, går efterfølgende oplagrede ioner over i fri form. De står så ligeledes til rådighed for en afgiftning via tarmen.

Cellevæggene i de brune alger indeholder en stor andel sure polysakkarider, de såkaldte alginsyrer. Disse syrer foreligger for størstedelen i form af deres salte, natriumalginater. Natrium kan her let udskiftes med andre metal-ioner. På denne specielle måde kan alginsyrerne binde indtil 30 % af deres egenvægt til sig af tungmetaller eller radionuklider og føre dem ud af kroppen. Dette princip kan man drage nytte af bl.a. ved en tungmetalafgiftning: Alginater binder tungmetal-ioner i tarmen, og da polysakkariderne ikke kan resorberes gennem tarmslimhinderne, bliver alginat-tungmetal-komplekset ført ud sammen med afføringen.

Blæretang kan fremme udskillelse af tungmetallerKviksølvudskillelse – kemisk eller naturlig?

Havalger er et meningsfuldt middel ikke mindst ved akut kviksølvbelastning fra amalgamplomber. Foretager man en afgiftning med medikamenter (kompleksdannere som dimer-captopropan-natriumsulfonat, DMPS), komplekseres kviksølv gennem sulfhydrylgrupperne og udskilles gennem nyrerne. I tilfælde af nedsat nyrefunktion, og i og med at nyrerne allerede er belastede som følge af en akut eller kronisk tungmetalforgiftning, kan dette være problematisk. Gennemfører man som forebyggelse eller behandling en afgiftning med havalger, bindes kviksølvet til alginater og udskilles via tarmen, således at nyrerne skånes.

Da blæretang ikke er alles kop te, foreslås det at bruge et færdigpræparat: Blæretang kapsler fra Natur-Drogeriet A/S. Produktet kan købes hos Matas eller i en helsekostbutik.

Læs også
Blæretang – det bedste helsemiddel fra havet
Blæretang kapsler beriger din kost
Blæretang kapsler til din skjoldbruskkirtel
Giftstoffer – de er overalt…
C-vitamin, D-vitamin og jern kan fjerne bly fra kroppen
Flere vitaminer og mindre gift i økomad
Djævleklorod – en effektiv detox-droge
Rødkløver – alsidighed i planteform